Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Már 300 brit katona esett el Afganisztánban

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. június 21. 15:04

Háromszázra emelkedett az afganisztáni háború brit katonaáldozatainak száma. A brit védelmi minisztérium hétfői közleménye szerint a 300. elesett brit katona a királyi haditengerészet tagja volt, és előző nap, egy birminghami kórházban halt bele sérüléseibe. A katona a dél-afganisztáni Hilmend tartományban pokolgép robbanásától sebesült meg június első felében.

A 300. brit katonaáldozat halálának bejelentése után David Cameron brit kormányfő azt mondta, a haláleset ugyanolyan tragikus, mint az előző 299, most a nemzetnek mégis meg kell emlékeznie arról a rendkívüli áldozatról, amelyet nevében a brit fegyveres erők vállalnak. A BBC-nek nyilatkozva hozzátette: Nagy-Britannia saját biztonságának fenntartásáért fizeti ezt a magas árat, mivel „az afgánok még nem állnak készen arra, hogy saját országukat biztonságossá tegyék, és megakadályozzák, hogy az ország területén terroristák, terroristakiképző táborok működjenek".

Ekkora emberveszteséget egyazon hadszíntéren a II. világháború óta nem szenvedett el a brit hadsereg. A Falkland-szigetekért Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos háborúban 255, a tavaly lezárult iraki brit hadműveletekben 179 brit katona esett el.

A folyamatosan visszatérő bírálatok szerint az előző brit kormány nem mérte fel a várható ellenállást, és így nem a megfelelő felszereléssel küldte az afganisztáni hadszíntérre a brit haderőt. A múlt héten Londonban bejelentették, hogy megbízatásának lejárta előtt meneszti tisztségéből a brit fegyveres erők egyesített vezérkarának főnökét az új brit kormány.

Liam Fox védelmi miniszter közölte: Sir Jock Stirrup légi marsall az ősszel „lemond". Stirrup 2006-ban, az előző, munkáspárti kormány megbízásából került a vezérkar élére; hivatali ideje jövő áprilisban járt volna le.

Az első brit erők 2001 végén, az Egyesült Államokban elkövetett terrortámadások után érkeztek Afganisztánba, de a tálib milíciák erősségének számító Hilmendben csak 2006 júniusában kezdődtek a komolyabb összecsapások.

A brit sajtó gyakran felidézi John Reid akkori brit védelmi miniszter azóta elhíresült jóslatát, amely szerint a brit katonák valószínűleg egyetlen puskalövés nélkül képesek lesznek helyreállítani a rendet a tartományban. Mindazonáltal már 2006 nyarán 15 brit katona halt meg ebben a tartományban.

Az afganisztáni háború rendkívül népszerűtlen Nagy-Britanniában. A BBC nemrégiben közölt felmérése szerint a brit közvélemény 64 százaléka nem tartja megnyerhetőnek az afganisztáni konfliktust, és hozzávetőleg ugyanilyen – vagyis csaknem kétharmados – arányban a brit katonák „lehető leggyorsabb" kivonását pártolja.