Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU azonnali tűzszünetet szorgalmaz Líbiában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. április 13. 7:04

Az EU-országok külügyminiszterei – keddi luxembourgi tanácskozásuk záró nyilatkozatában – „azonnali és valódi tűzszünetet” szorgalmaztak Líbiában, megismételték Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz intézett felszólításukat, hogy mondjon le a hatalomról, valamint kinyilvánították az unió készségét arra, hogy az ENSZ felkérésére katonai eszközökkel is biztosított humanitárius műveletet hajtson végre az észak-afrikai országban.

A tanácskozást záró sajtóértekezleten Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a Kadhafi-rezsim fenntartóiról szólva azt mondta: ezeknek az embereknek választaniuk kell, „vagy továbbra is azonosulnak a líbiai nép brutális elnyomásával, vagy azon dolgoznak, hogy támogassák az ország rendezett, líbiaiak által irányított átmenetét a demokráciába".

A miniszterek felszólították a tripoli rezsimet, hogy haladéktalanul szüntesse be a saját polgárai ellen alkalmazott erőszakot.

Ashton elmondta, hogy a külügyi tanácskozáson megbeszélést folytattak a felkelők által Bengáziban létrehozott Átmeneti Nemzeti Tanács (CNT) képviselőivel. Ezen képviselők egyike a találkozó után újságíróknak azt mondta: Kadhafi fegyveresei eddig tízezer embert öltek meg, 30 ezret pedig megsebesítettek a harcok során. A CNT szerint nem lehetséges a tűzszünet, ha Kadhafi hatalmon marad.

Az EU-külügyminiszterek jóváhagyták a Líbia elleni szankciók szigorításáról szóló előterjesztést. Huszonhat olyan vállalatot vettek fel a listára, amelyeknek az unióban levő bankszámláit zárolják, és amelyekkel uniós országok cégei nem tarthatnak fenn üzleti kapcsolatot.

„De facto olaj- és gázembargót rendeltünk el" – mondta Guido Westerwelle német külügyminiszter, „újabb döntő lépésnek" nevezve az intézkedést. Líbia a belharcok kirobbanása óta gyakorlatilag nem exportál gázt, illetve olajat az EU-ba, de a tilalmat most mondták ki hivatalosan.

Ami az esetleges uniós humanitárius műveletet illeti, az erről szóló felajánlást Ashton a múlt héten megtette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, ENSZ-felkérés azonban mindeddig nem érkezett.