Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU befogadná Szerbiát

Szöveg: honvedelem.hu |  2010. november 4. 12:49

Az elmúlt héten Szerbia fontos lépést tett Európai Uniós tagsága felé, miután tagsági kérelmét az EU külügyminiszterei 2009 decemberében jóváhagyták, továbbították azt az Európai Bizottság, mint a szervezet legfőbb döntéshozó hatalma jóváhagyásra.

A tagság jelentős előnyökkel jár Szerbia számára, hiszen a kereskedelem terén korlátlan hozzáférést biztosít az európai piacokon, viszont az országban igazságügyi reformokra van szükség a demokrácia kiteljesedéséhez. Miután Szerbia történelmileg ingatag terület, EU tagsága még nagyobb stabilitást jelentene.

Viszont továbbra is problémát jelent a szökésben lévő boszniai szerb katonai parancsnok Ratko Mladics, akit háborús bűnök miatt szeretnének ENSZ-törvényszék elé állítani. Mladicsot azzal vádolják, hogy köze volt 8000 muzulmán férfi és fiú 1995-ös lemészárlásához Srebenicában, ahol Európa legnagyobb tömeggyilkosságát hajtották végre a második világháborús náci rémtettek óta. Mladic azóta is bujkál.

A szintén tömeggyilkosságokkal vádolt egykori boszniai szerb vezető Radovan Karadzic tárgyalása háborús bűnök miatt már folyamatban van a hágai törvényszéken, a hasonló bűncselekményekkel vádolt korábbi jugoszláv és szerb elnök, Szlobodan Milosevics pedig a tárgyalások közepette halt meg a holland fővárosban.

EU-konszenzus eredménye Szerbia kérelmének elfogadása, annak ellenére, hogy továbbra is úgy vélik, Mladic Belgrádban bujkál.

De most az EU-tagság egyben azt is jelzi, hogy a 27 tagállam elégedett azzal, amilyen határozott elkötelezettséget tanúsít Szerbia kormánya Mladics felkutatása érdekében és együttműködik a háborús bűnök vizsgálatát folytató nemzetközi törvényszékkel.

A tagság másik akadálya Szerbia még mindig nem hajlandó elismerni Koszovót, de legalább már szóbaáll a koszovóiakkal.