Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az EU örül a nyári afgán választásoknak

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. március 5. 11:23

Üdvözölte az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője, hogy az afgán választási bizottság úgy döntött: az eredetileg tervezett augusztusi időpontban rendezik meg az elnökválasztást, jóllehet Hamid Karzai államfő a voksolás előre hozatalát javasolta.

Javier Solana Brüsszelben szerdán nyilvánosságra hozott közleményében úgy vélte, hogy a választás augusztusi megrendezése elegendő időt hagy a megfelelő előkészületek elvégzésére, amely biztosítja majd a választási folyamat törvényességét. A választási bizottság augusztus 20-ra tűzte ki az elnökválasztást január végén hozott döntésével.

Karzai a múlt héten alkotmányos okokra hivatkozva viszont javasolta, hogy hozzák előre a választást, és már áprilisban tartsák meg.

A választási bizottság szerdán közölte: lehetetlen az elnök által javasolt időpontban megrendezni a voksolást, marad az augusztusi dátum. A bizottság vezetője időjárási, biztonsági, pénzügyi és technikai problémákkal indokolta a testület döntését.

Az ENSZ, a NATO, az Egyesült Államok, az EU, az afgán ellenzék, a többi elnökjelölt és a Karzai-kormány belügyminisztere egyaránt az augusztusi időpontot tartja megfelelőnek.