Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Európai Unió két évvel meghosszabbította a Maliban szolgálatot teljesítő missziójának mandátumát

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2023. január 11. 20:22

Az Európai Unió újabb két évvel meghosszabbította a Maliban szolgálatot teljesítő missziójának jelenlétét, és arról döntött, hogy 73 millió euró (mintegy 30 milliárd forint) költségvetést biztosít számára 2025. január 31-ig – közölte az Európai Unió Tanácsa január 10-én, kedden.

Az Európai Unió civil missziója (EUCAP Sahel Mali) a Száhel-övezeti ország belső biztonságának és a békéjének fenntartásához nyújt segítséget. Az uniós szakértőkkel működő szolgálat tanácsadás, kiképzés és mentorálás révén erősíti a mali fegyveres erők képességeit, emellett stratégiai tanácsadást nyújt az ország érintett minisztériumainak a biztonsági ágazat reformja érdekében.

A mali misszió 2014 áprilisának közepén kezdte meg működését. Parancsnokságának székhelye az ország fővárosában, Bamakóban van. Az ott dolgozó személyzet mintegy 150 nemzetközi alkalmazottat és legkevesebb 60 helyi alkalmazottat számlál. Jelenleg két másik, a közös biztonság- és védelempolitika (KBVP) területére fókuszáló uniós polgári misszió is működik a térségben.

Az EUTM Mali misszió a mali fegyveres erők átszervezéséhez járul hozzá kiképzéssel és tanácsadással, az EUCAP Száhel Niger misszió pedig a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelmet segíti Nigerben. Az EU emellett egy katonai partnerségi missziót is (EUMPM Niger) létrehozott, hogy támogassa Nigert a terroristacsoportok elleni fegyveres küzdelmében.

A missziók a Száhel-övezeten belül regionális tanácsadó és koordinációs feladatokat is ellátnak Mauritániában, Nigerben, Burkina Fasóban és Csádban egy 2018 decemberében módosított operatív terv szerint.