Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Közösen a hazafias nevelésért

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Kertész László |  2023. január 11. 19:08

Együttműködési megállapodást írt alá az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred és a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP) a székesfehérvári Helyőrségtörténeti Emlékgyűjtemény dísztermében, január 11-én, szerdán. Páli Zoltán ezredes, a katonai szervezet parancsnoka és dr. Görög István nyugállományú ezredes, a nemzeti emlékhely ügyvezető igazgatója a korábbi együttműködés komplexebb megvalósításában bízik.

MH együttműködési megállapodást ír alá a Pákozd Katonai Emlékparkkal KLAC6995

Méltóságteljes sajtóeseménnyel szólította meg a nyilvánosságot az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred és a pákozdi Katonai Emlékpark (KEMPP), amelynek vezetői, Páli Zoltán ezredes és dr. Görög István nyugállományú ezredes a két szervezet jövőbeni összedolgozásáról szóló együttműködési egyezményt írt alá a székesfehérvári Helyőrségtörténeti Emlékgyűjteményben, szerda délelőtt.

Az ezred és a KEMPP között létrejött megállapodás pontjai a toborzás támogatása és a honvédelmi és hazafias nevelés köré szerveződnek. A közös együttműködésre sarkalló keretmegállapodási szerződés aláírása előtt Páli Zoltán ezredes arról beszélt a helyi és a katonai sajtó képviselőinek, hogy a két fél már hónapok óta tervezte a dokumentum aláírását, hiszen az ezred nagylétszámú tartalékos katonával foglalkozik, feladatuk a toborzás végrehajtása mellett a honvédelmi nevelés, a kadétprogramban való részvétel és honvédelmi táborok megszervezése. Ezekben pedig már az elmúlt években is jelentős segítséget nyújtott számukra a pákozdi emlékpark vezetősége.

MH együttműködési megállapodást ír alá a Pákozd Katonai Emlékparkkal KLAC6994

„Minden alkalommal, ha kéréssel fordulunk hozzájuk, pozitívan állnak a kérésekhez, támogatják a felmerülő ötleteket és a honvédelmi táborok azon állományát is, akik itt, Székesfehérváron vesznek részt a programon a nyár folyamán, mivel az oktatás helyszínét is biztosítják, akárcsak mindazon segédeszközt, amellyel a diákoknak kicsit komfortosabbá tudjuk tenni azt az egy-két napját, amelyet a KEMPP területén töltünk el” – részletezte Páli Zoltán ezredes az egykori magyar királyi Székesfehérvári 17. Honvéd Gyalogezred korábbi objektumában tartott ceremónián.

A területvédelmi ezred parancsnoka hangsúlyozta: rendkívül fontos, hogy már iskoláskorban (mind az általános-, mind középiskolás időszakban) megkezdődjék a hazaszeretetre és honvédelemre nevelés, és a gyermekeknek a 18. életévük betöltése után lehetőségük van arra, hogy akár katonai pályán folytassák tovább tanulmányaikat, vagy éppen csatlakozzanak az önkéntes tartalékos rendszerhez, ahonnan fél év után már szerződéses katonaként dolgozhatnak tovább a Magyar Honvédség kötelékében. Az ezredes továbbá arról is beszélt, hogy a MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred mintegy ötven honvédelmi tábort bonyolított le a 2022-es évben.

MH együttműködési megállapodást ír alá a Pákozd Katonai Emlékparkkal KLAC7001

A KEMPP képviseletében dr. Görög István nyugállományú ezredes, ügyvezető igazgató a rendezvényen köszönetet mondott a korábbi és jövőbeni együttműködésért, valamint a Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete és az emlékpark közös, Hazafiság Iskolája elnevezésű programjáért. Egyúttal arra is emlékeztetett, hogy január 12-én lesz a 10. évfordulója annak, hogy magyar kormány nemzeti emlékhellyé nyilvánította az 1848/49-es szabadságharc első csatájának helyszínén létesített katonai emlékparkot.