Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az európaiak elutasítják az amerikai rakétapajzs tervét

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2008. március 28. 8:34

Az európaiak egyértelműen ellenzik az amerikai rakétavédelmi rendszer Közép-Európába való telepítésének tervét a Harris Interactive közvélemény-kutató intézet által elvégzett felmérés szerint, amelynek eredményét pénteken, azaz néhány nappal a NATO április 2-4-i csúcstalálkozója előtt tették közzé.

Az ellenkezés különösen erős Németországban (71 százalék utasítja el, 19 százalék támogatja), Spanyolországban (61 százalék ellene és 19 mellette) és Franciaországban (58 százalék elleni, 22 támogatja). Viszonylagos többség ellenzi Olaszországban (49 százalék ellene, 35 százalék mellette) és Nagy-Britanniában (44 százalék ellene, 30 százalék mellette). Az Egyesült Államokban ezzel szemben a megkérdezett személyek 49 százaléka támogatja a telepítést, és csak 25 százalékuk ellenzi a France 24 televízió és az International Herald Tribune részére készült felmérés szerint. A Moszkva által javasolt, a NATO és Oroszország által közösen telepítendő rakétavédelmi rendszer tervét ezzel szemben kedvezőbben fogadták Európában (Olaszországban 59 százalék, Németországban 48 százalék, Spanyolországban 43 százalék, Franciaországban pedig 36 százalék támogatja.

Az amerikaiak közül 39 százalék támogatja és 25 százalék ellenzi ezt a tervet. Az Egyesült Államok által a “lator államok" rakétatámadásai elleni védelemre hivatatott, 2012-ig Csehországba és Lengyelországba telepítendő rakétapajzs terve Oroszország heves ellenállását váltotta ki.

A kérdést megvitatják az április 4-i bukaresti Oroszország-NATO csúcson, majd pedig Vlagyimir Putyin orosz és George Bush amerikai elnök kétoldalú találkozóján is a fekete-tengeri Szocsiban.