Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az év első bevonulása

Szöveg: Papp Nikolett |  2009. január 22. 8:53

A szerződéses katonai szolgálatra jelentkezők januári bevonulásán készített rögtönzött felmérésből kiderült, hogy a honvédség által kínált pálya sok fiatal számára továbbra is komoly vonzerőt jelent. Voltak, akik családi hagyományt követve, mások az egzisztenciális biztonság miatt döntöttek az „angyalbőr” felöltéséről.

Ám a motivációk között természetesen nem lebecsülhető a katonaélettől várt izgalmas feladatok lehetősége sem.

Ezekre a következtetésekre az adott okot, hogy a Magyar Honvédség Központi Kiképző Bázisra ezúttal 117 fiatal vonult be, köztük 11 hölgy, akik közül sokan az alapkiképzés fontos részét képező fizikai felkészítéstől tartanak leginkább.

Urbányi Attila főhadnagy, kiképző tiszt, alosztályvezető-helyettes elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a bevonulók egy része korábban egyáltalán nem, vagy nem rendszeresen sportolt, állóképességük, terhelhetőségük gyengébb, mint amire szükség van. Ezért a felkészítés során nagy hangsúlyt helyeznek a fizikai követelmények elsajátítására, ennek során a kudarcélmény és az esetleges sérülések elkerülése miatt a fokozatosság elvét tartják szem előtt.

A szerződéskötés után a bevonulók elfoglalták körletüket, majd az orvosi szűrővizsgálat következett. A fiatalok hősiesen tűrték a „szúrópróbát", ugyanis öt oltással lettek gazdagabbak, miután elhagyták a bázis egészségügyi központját. Ezt követően vehették át egyenruhájukat és a szolgálat ellátásához nélkülözhetetlen felszerelést. Ez utóbbi néhány katona számára meglepetést okozott annak súlya miatt.

A fizikai állóképességet is próbára tevő kiképzés beindítása előtt a már egyenruhában „feszítő" katonáknak január 21-én bemutatkozott az MH KKB vezetése, élén Dr. Isaszegi János mk. vezérőrnagy, parancsnokkal, majd elhangzott minden olyan fontos tájékoztatás, amely nélkülözhetetlen a követelményrendszer teljesítéséhez, a mindennapi próbatételben való helytálláshoz.

2009-ben a januári bevonulással megkezdődött a szerződéses legénységi állomány kéthavonta történő bevonulására és kiképzésének megszervezésére való áttérés, amely a bázis teljes állományának igazi kihívást jelent.