Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Szerbia tiltakozik a koszovói hadsereg ellen

Szöveg: MTI/honvedelem.hu |  2009. január 22. 8:57

Vuk Jeremic szerbiai külügyminiszter szerint a Koszovóban alakuló hadsereg veszélyt jelent Szerbia nemzetbiztonságára nézve, ezért Belgrád minden diplomáciai eszközt megragad, hogy meghiúsítsa a haderő létrejöttét.

Jeremic szerdai ljubljanai látogatásán kijelentette, hogy a Koszovói Biztonsági Erő megalakulása Belgrád számára teljességgel elfogadhatatlan, és az ENSZ Biztonsági Tanács 1244-es határozatának megsértését jelenti.

“Szerbia minden tőle telhető diplomáciai erőfeszítést kifejt, hogy elérje a döntés megváltoztatását" – mondta , hozzátéve, hogy Boris Tadic államfő levélben fogja kifejezni éles tiltakozását az ENSZ és a NATO főtitkáránál.

A Koszovói Biztonsági Erő szerdán kezdte meg működését, s ezzel elkezdődött az önálló hadsereg kialakítása. A 2500 fősre tervezett alakulat feladata hivatalosan az, hogy vészhelyzetekben, incidensek esetén, illetve természeti katasztrófák megtörténtekor cselekedjen. Létrehozását a Koszovó jövőjéről szóló Ahtisaari-terv irányozta elő, de semmilyen érvényes nemzetközi jogi döntés sem rendelkezik róla.

Jeremic hangsúlyozta, hogy Belgrád törvénytelen félkatonai alakulatnak tartja a biztonsági erőt, amelyet a szerbiai védelmi és biztonsági rendszer az ország nemzetbiztonságára, illetve egészében a nyugat-balkáni térség békéjére leselkedő közvetlen veszélynek tekint.

Goran Bogdanovic, a koszovói ügyek minisztere a belgrádi B92 rádió- és tévécsatornának nyilatkozva ehhez annyit tett hozzá, hogy Szerbia állhatatosan fogja követelni Koszovó fegyvermentesítését. A koszovói szerb helyhatóságokat tömörítő szervezet képviselői pedig bejelentették: kérni fogják Boris Tadictól, hogy sürgősen követelje az ENSZ BT összehívását.