Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az év kiemelt feladata

Szöveg: Búz Csaba főtörzsőrmester |  2012. január 17. 14:26

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében a napokban rendezték meg a NATO CREVAL-felkészülés előkészületeiről szóló értekezletet, melynek célja az eddig felmerülő kérdések tisztázása volt.

A CREVAL (Combat Readiness Evaluation of Land Headquarters and Units) a NATO Szövetséges Európai Főparancsnokságának alárendeltségébe tartozó, szövetségi műveletekre felajánlott és kijelölt, zászlóaljszintű szárazföldi alegységek alkalmazási készenlétének felmérési és értékelési rendszere. Az ellenőrzés előtt álló zászlóalj-harccsoport (MH ZHCS) alapját a dandár alárendeltségében lévő 62. lövészzászlóalj, annak parancsnoksága, törzse és alegységei adják.

1595930142
Mint azt Huszár János dandártábornok az értekezletet megnyitó beszédében kiemelte, az ellenőrzést a tervezettnél egy évvel korábban tartják. Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) szárazföldi haderőnem főnöke az ÖHP-szinten megoldható problémákra, kérdésekre a helyszínen válaszolt.

Deme László őrnagy a ZHCS kijelölt parancsnokaként jelentést tett az eddig elkészült tervekről, az elvárt követelményekről és a felkészülési periódus főbb időpontjairól, majd ismertette a kiképzési feladatokat és ezek tervezett helyszíneit.

Az ezt követő szekcióüléseken a résztvevők részletesen megbeszélték a felkészítés rendszerét és a felmerült problémákat.

Dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az alakulat parancsnoka az értekezleten meghatározta az ellenőrzéssel kapcsolatos fő feladatokat, s egyben a 2012-es év kiemelt eseményének nyilvánította az őszi megmérettetést.