Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az F-35-ös lett a finn tender győztese

Szöveg: honvedelem.hu / jetfly.hu |  2021. december 19. 19:51

Újabb győzelmet aratott a Lockheed Martin ötödik generációs típusa Európában: a december 10-én kihirdetett döntés értelmében az ötödik generációs F-35A lett a befutó.

f-35

A HX névre keresztelt vadászgéptender keretein belül az Eurofighter konzorcium Typhoonja, a Dassault Rafale, a Saab Gripen E, a Boeing F/A-18E/F Super Hornet versenyzett a Lockheed Martin F-35-ösével. A 2020-as évben folyamatosan érkeztek meg a típusok a finnországi tesztelésre, amelyek kiértékelését követően az ötödik generációs típust ítélték a legjobb választásnak. A friss közleményben már darabszámokról is olvashatunk: a finn légierő a tervek szerint 64 darab F-35A-t (Block 4) állít majd hadrendbe, a beszerzés a gépek leszállítása mellett kapcsolódó fegyverzetet, kiképzést, karbantartási és üzemeltetési támogatást (2030-ig) is tartalmaz.

Európában így újabb nemzet íratkozhat majd fel az F-35-öst üzemeltető/választó országok listájára: Nagy-Britannia, Olaszország, Hollandia, Dánia, Norvégia, Belgium és Lengyelország után Finnország is az amerikai típust választotta légiereje fejlesztéseként.

A jelenlegi finn Hornet flotta nyugdíjazását a tervek szerint 2025-től tervezik, az első finn F-35-ösök a személyzet amerikai kiképzését követően várhatóan 2026-ban érkezhetnek meg Finnországba. A Hornetek leváltására indított HX program 2015-ben vette kezdetét, hatéves folyamat végére került pont idén, december 10-én.

Forrás: jetfly.hu
Címkékhaditechnika