Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ENSZ libanoni békefenntartó missziójában fogadták a Magyar Honvédség parancsnokát

Szöveg: a Magyar Honvédség Parancsnoksága | Fotó: a parancsnokság felvételei |  2021. december 19. 22:48

Stefano Del Col vezérőrnagy, az ENSZ libanoni békefenntartó missziójának (UNIFIL) parancsnoka fogadta Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot Bejrútban. A látogatás során a Magyar Honvédség parancsnoka állománygyűlést is tartott a UNIFIL misszióban szolgáló magyar katonáknak.

Libanon_kapott_PK (1)

Az aktuális biztonságpolitikai kérdések mellett a következő év kihívásairól is tárgyalt a Magyar Honvédség parancsnoka és az ENSZ Libanoni békefenntartó missziójának parancsoka, Stefano Del Col vezérőrnagy. A látogatásra a magyar parancsnokot Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos is elkísérte. A felek egyetértettek abban, hogy a térség jelenlegi biztonsági helyzete rendkívül feszült, ezért a UNIFIL napi többszöri közös járőrszolgálattal támogatja a libanoni hadsereget.

Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy megbeszélésen vett részt Joseph Aoun tábornokkal, a Libanoni Fegyveres Erők parancsnokával, ahol - többek között - a migrációs problémákról és a hadsereg helyzetéről értekeztek.

Libanon_kapott_PK (6)

Az altábornagy Libanonban találkozott Írország hadseregének vezérkari főnökével és a lengyel kontingens parancsnokával is. A Magyar Honvédség honvédjei a két nemzet katonáival közösen segítik a libanoni biztonsági erőket. A magyar honvédek jelenleg járőrfeladatokat, illetve a bázis őrzés-védelmi feladatait látják el. A szakasz többnyire közösen teljesíti ezeket a feladatokat a lengyel féllel, melyek esetén a parancsnoki állományt legtöbbször a magyar fél biztosítja.

Libanon_kapott_PK (7)

A tárgyaláson a Magyar Honvédség parancsnoka kiemelte: változatlan fontosságú a V4 országok közötti közös katonai együttműködés erősítése, amelyet a jövőben is megkülönböztetett prioritással kell kezelni.

A Magyar Honvédség parancsnoka a tárgyasokat követően Libanonban állománygyűlést tartott a UNIFIL misszióban szolgáló magyar katonáknak, ahol a honvédséget érintő aktuális kérdésekről adott tájékoztatást, valamint megköszönte a katonák áldozatos, alázatos szolgálatát.