Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az igazmondó Háry János nyomában – életrajzi könyv Zubovits Fedorról

Szöveg: Zrínyi Kiadó |  2024. június 19. 14:00

Hogyan lehet egy Háry Jánoshoz hasonlított ember mégis igazmondó? Krúdy Gyula minden bizonnyal tudta volna a választ, hiszen ő volt az, aki Zubovits Fedort ezzel a kifejezéssel írta le. A kalandos életű katonatiszt életét dolgozza fel Kazareczki Noémi „Igazmondó Háry János. Zubovits Fedor rendhagyó katonai pályája” című új könyvében, mely a Zrínyi Kiadó gondozásában jelenik meg 2024 júniusában.

Zubovits Fedor élete

Kazareczki Noémi Zubovits-életrajz borító

Zubovits Fedor (1846–1920) sokoldalú és legendás személyiség, aki katona, haditudósító, vadász, sportember, feltaláló, diplomata, publicista, megyei tisztségviselő, illetve nem utolsósorban a 19. század utolsó párbajhőseinek egyike volt. Kalandos élete és nem mindennapi tettei révén már saját korában legendává vált. Ez azonban nemcsak az előbb említett virtusnak volt köszönhető, hanem a rendszeres híradásnak is, amelyről gyakran ő maga gondoskodott. Számtalan cikk látott napvilágot hazai és külföldi tevékenységéről, valamint számos publicisztikája jelent meg különböző témákban, így a dualista Monarchia közéletében és a birodalmon kívül is ismert személyiség volt, alakja már életében sokakat megihletett.

Népszerűségét az 1874-es Bécs−Párizs távlovagló rekord felállításával vívta ki, s ettől kezdve életének szinte minden mozzanatáról tudósítottak a napilapok vagy ő maga. Zubovits feltalálóként is hírnevet szerzett: kifejlesztette és szabadalmaztatta a szárazföldi torpedót és az akusztikus vészféket. 1911–12-ben haditudósító volt az olasz–török háborúban, majd megfigyelő az „önálló Albániában”. Az első világháborúban is részt vett, reaktiváltatta magát, és tényleges századosként vezette torpedóosztályát a kárpáti és olasz frontokon.

Könyvbemutató a Múzeumok Éjszakáján

Sokszínű ember, sokszínű életúttal, melyet Kazareczki Noémi Igazmondó Háry János. Zubovits Fedor rendhagyó katonai pályája című könyvben követhetnek nyomon az olvasók. A kötetet 2024. június 22-én 17 órakor mutatjuk be a Magyar Katonai Térképészet Szakmatörténeti Múzeumában (1024 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 7–9.), a Múzeumok éjszakája keretében.

A rendezvény részletes programja

16.00–24:00: Folyamatos múzeumlátogatás tárlatvezetéssel, a Topográfus Emlékhely megtekintésével, illetve egész este lézerlövészet és fegyversimogató a Magyar Honvédség toborzóinak köszönhetően.

17.00–18.00: Kazareczki Noémi: Igazmondó Háry János. Zubovits Fedor rendhagyó katonai pályája című könyvének dedikálással egybekötött bemutatója. A szerzővel Szőts Zoltán Oszkár (Zrínyi Kiadó; Újkor.hu) beszélget.

18.00–19.00: Szavalóverseny gyerekeknek és vállalkozó kedvű felnőtteknek.

19.00–20.00: Pomázi Zoltán (a Bojtorján együttes énekese) fellépése.

21.00–22.00: „Múzeumban szól a próza.”

23.00–24.00: Meglepetésprogram.

Emellett könyves standunk egész éjjel számos kedvenccel várja a vendégeket!

A belépés ingyenes! A rendezvény Facebook-eseménye ide kattintva érhető el.

Meghívó Zubovits Fedor életrajzi könyv bemutatója 2024. június 22.
Kapcsolódó cikkek