Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az isonzói csata hőse előtt tisztelegtek

Szöveg: Faragó Fanny | Fotó: Tischler Zoltán |  2023. december 13. 17:08

Az első világháborús hősre, szentkereszthegyi Kratochvil Károly altábornagyra emlékeztek a Székely Hadosztály egykori parancsnokának síremlékénél december 13-án, a budapesti Új Köztemetőben. Az egykori katonatisztnek és hitvesének a temető 16-os parcellájában található sírkövénél koszorút helyezett el – mások mellett – dr. Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára.

„Itt nyugszik a Székely Hadosztály parancsnoka, szentkereszthegyi Kratochvil Károly ny. altábornagy” – olvasható a 2011-ben felújított, újraavatott síremléken, ahol koszorút helyezett el dr. Czermann János, a honvédelmi tárca stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára, Maruzs Roland alezredes, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokhelyettese, valamint Kovács István alezredes, az altábornagyról elnevezett debreceni Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója.

Kratochvil Károly 154 évvel ezelőtt, 1869. december 13-án született Brünnben. Édesapja példáját követve a katonai hivatást választotta és be is írta magát hazánk hadtörténelmébe: a magyar királyi nagyváradi 4. gyalogezred parancsnoka volt az első világháborúban. A négyesek harcoltak a galíciai és az olasz fronton is, ahol a Doberdó-fennsík meghatározó magaslatát, a Monte San Michele-t védték. A háborút követően, 1918 végén az V. erdélyi katonai kerület parancsnokaként Kratochvil altábornagy a Károlyi-kormány intézkedései ellenére és támogatása nélkül, Székely Hadosztály néven ismert haderőt szervezett Kolozsváron, amely egyedüliként próbálta feltartóztatni a román betörést. Az isonzói csata hőse az egykori pécsi hadapródiskola és a valamikori Ludovika Akadémia tanára is volt, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium pedig 2014 augusztusától viseli büszkén nevét.