Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tüzérségi mérföldkő

A Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2023. december 13. 16:11

Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat keretében a Panzerhaubitze (PzH) 2000 típusú önjáró lövegek sikeresen teljesítették rendszerbe állító éleslövészetüket. Az új és korszerű technológia alkalmazásával a fegyvernem katonáinak lehetőségük nyílik a tüzérszakma megújítására.

MH202312_borito

A PzH 2000-esek rendszerbe állító éleslövészeti foglalkozásán tartott sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter rámutatott: a harcterek meghatározó ereje a tüzérség, így feltétlenül szükséges volt korszerűsíteni és újjáteremteni a magyar haderőnek ezt a képességét is. A modern, 155 milliméteres önjáró lövegek alkalmazásához, üzemeltetéséhez ugyanakkor nélkülözhetetlenek a jól felkészült, elhivatott katonák, épp ezért a tárcavezető meghirdette az „Embert a vasra!” toborzási kampány újabb fázisát.

A program első szakaszában a hódmezővásárhelyi MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár KF41 Lynx típusú gyalogsági harcjárművel felszerelt zászlóaljához várták a jelentkezőket.

Ez a kampányakció sikeresnek bizonyult, s az ott szerzett tapasztalatok feldolgozását követően a Honvédelmi Minisztérium és a honvédség most a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár tüzérosztályához keres rátermett és alkalmas fiatalokat. Ennek kapcsán Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy bruttó 737 ezer forint belépő illetménnyel számolhatnak azok, akik megfelelnek az egészségi és a fizikai állapotfelmérésen, majd pedig sikerrel teljesítik az alapkiképzést. A bevonulás 2024. február 12-én lesz.

További részletek a Magyar Honvéd magazin december 15-én, pénteken megjelenő számában!