Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az itt megszerzett értékek pozitív hatással lesznek az életükre”

Szöveg: Takács Vivien | Fotó: Kertész László |  2022. április 29. 14:23

„Ez a nap az ünnep és az emlékezés napja” – mondta dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka április 29-én, pénteken, a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium ballagási ünnepségén.

Ballagás KLAC4410

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár alakulóterén a negyvenhárom ballagó diákot és a megjelent vendégeket dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy is köszöntötte. „A jót vigyétek magatokkal, amely alapja lehet annak a sikernek, ami előttetek áll” – mondta az altábornagy. Kiemelte: mindegy, hogy civilben vagy egyenruhában fogják folytatni az életüket a növendékek, azokat az értékeket, amiket itt magukra vettek, mind-mind pozitív hatással lesznek az életükre. Végezetül szólt a honvéd kollégiumi rendszerről is. „Jelenleg a zászlóshajó továbbra is a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, van már egy intézményünk Nyíregyházán, idén nyílni fog még Hódmezővásárhelyen és Szolnokon, valamint szervezzük, hogy a következő években a Dunántúlon is legyen hasonló intézményünk” – ismertette a Magyar Honvédség parancsnoka, majd hozzátette: közel ötezer kadét van ma Magyarországon, akik különböző iskolákban szeretnének foglalkozni a honvédelem kérdéseivel a tanórákon kívül is.

Ballagás KLAC4388

„Ha visszatekintetek, mit láttok? Az iskolát, a négy együtt töltött évet. Láthatjátok tanáraitokat, akik végig vezettek ezen az úton. Hálával gondoljatok azokra, akik elkísértek a várva várt pillanatig” – hangsúlyozta Kovács István alezredes, az intézmény igazgatója. Beszédében szólt a szülőkhöz is: „a legtöbbet szüleiteknek köszönhettek. Ne feledkezzetek meg arról, mennyi áldozatot hoztak annak érdekében, hogy idáig eljussatok.” Végezetül azt kívánta a végzősöknek, hogy azok az alapok, amiket a Kratochvil falai között szereztek, legyenek elegendőek ahhoz, hogy önmaguk számára célt tudjanak találni.

A rendezvény elismerések átadásával folytatódott, ezt követően kihirdették a 2022 januárjában, dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy által meghirdetett kadétformaruha kialakításáról szóló pályázat eredményét. A végzős diákoktól Kiss Péter Roland, 11. évfolyamos növendék köszönt el, a 12. évfolyamosok nevében pedig Nagy Szilárd növendék köszönte meg a tanároknak és a diáktársaknak az elmúlt négy évet.

Ballagás KLAC4435

A ballagási ünnepségen – amelyen mások mellett részt vett Zsiga Tamás dandártábornok, a Honvédelmi Minisztérium Magyar Honvédséggel való kapcsolattartásért felelős államtitkári főtanácsosa, valamint Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is – rendhagyó módon kezdődött. Leleplezték a honvéd középiskola dicsőségtábláját, amelyre minden végzős évfolyamból a legjobb tanulmányi eredményt elért és az iskolai életben is kiemelkedő tevékenységet folytató növendék neve kerülhet fel. A 2018-2022-es évfolyam diákjai közül Cseh Csaba Gyula, 12.a osztályos tanuló nevét vésték a márványtáblába. A dicsőségtáblánál Zsiga Tamás dandártábornok osztotta meg gondolatait. „Ez a dicsőségtábla arra szolgál, hogy példát adjon a következő évfolyamoknak azokon a személyeken keresztül, akik ezt a négy évet, ebben az intézményben tisztességgel, becsülettel és példamutatással töltötték” – hangsúlyozta a dandártábornok.

Az avatást követően az iskola második világháborús hagyományőrző diákjai – együttműködve a Magyar Tüzér Egyesület tagjaival – díszlövést adtak le.