Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az izraeli hadsereg összetűzésre számít Szíriával

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 12. 15:49

Megkezdte felkészülését az izraeli hadsereg a palesztin államról szóló szeptemberi ENSZ-szavazást követő lehetséges konfliktusra Szíriával a Golán-fennsíkon – közölte a Háárec című izraeli lap augusztus 11-én, csütörtökön.

Arra számítanak az izraeli védelmi erők, hogy a szeptemberben esedékes, Palesztina független államáról szóló ENSZ-döntést követően katonai összeütközés lehetséges a szíriai-izraeli határnál, amennyiben Szíria támogatni szándékozik – mint ahogy májusban és júniusban is tette – több száz szíriai palesztin tüntetőt, akik a Golán-fennsíkon ismét megkísérelhetik a határátkelést.

Az újság szerint, bár eddig úgy tűnt, hogy a béke fenntartása áll Bassár el-Aszad szíriai elnök érdekében, az is lehetséges, hogy határ menti harcok kikényszerítésével próbálja elterelni a világ figyelmét az országában öt hónapja zajló tüntetésekről és a véres leszámolásról.

A lehetséges szeptemberi eseményekre készülve az izraeli hadsereg tömegoszlatásra is felkészíti katonáit a tömegek féken tartására alkalmas, halált nem okozó fegyverek használatával. Nem tervezik harckocsik bevetését, mivel a térségben már nem léteznek azok a terroristasejtek és fegyverek, amelyek ellen szükségessé válhatnának, mint a második intifáda (palesztin felkelés) idején – írta a Háárec katonai tudósítója.

A szíriai határon kívül heves összeütközések lehetségesek a hadsereg szerint a libanoni határnál és a Gázai övezetben is.