Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb amerikai katonák estek el Afganisztán déli részén

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. augusztus 12. 16:57

Öt amerikai katona vesztette életét Afganisztán déli részén, amikor felrobbant egy út mentén elrejtett pokolgép – közölte augusztus 11-én, csütörtökön az Egyesült Államok hadserege. A NATO-vezetésű afganisztáni biztonsági erők nem adtak további felvilágosítást a csütörtöki incidenssel kapcsolatban. A Pentagon washingtoni szóvivője elmondta, hogy az áldozatok amerikai állampolgárok voltak. Idén augusztusban legkevesebb ötven külföldi katona veszítette életét Afganisztánban.

Az amerikai erők kevesebb mint egy hete szenvedték el a tízéves afganisztáni háború történetének eddigi legnagyobb napi veszteségét, amikor a tálibok lelőttek egy katonai helikoptert. Harminc amerikai és hét afganisztáni katona, valamint egy afgán civil tolmács halt meg szombat hajnalban, miután egy páncéltörő rakétagránát telibe találta a helikoptert.

Az amerikai védelmi minisztérium csütörtökön nyilvánosságra hozta az amerikai katonák nevét, és megerősítette, hogy huszonketten a haditengerészet tagjai voltak. Ebből tizenheten a haditengerészet 2300 fős speciális alakulatához tartoztak, heten különleges műveletekben is részt vettek. A fedélzeten tartózkodott továbbá három katona, akik az amerikai légierő különleges egységét képviselték.

Idén az erőszak tetőfokára hágott Afganisztánban: 2011 első felében rekordot döntött a polgári áldozatok és az elesett külföldi katonák száma azóta, hogy az Egyesült Államok által támogatott afgán erők 2001-ben megdöntötték a tálibok kormányát. 2011 első felében 390 külföldi katonát öltek meg, míg tavaly az egészben 711-et.