Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az orosz hadsereg helikoptereinek 90 százaléka elavult

Szöveg: JETfly |  2009. november 4. 8:47

Az orosz hadsereg helikoptereinek kevesebb, mint 10 %-a nevezhető modernnek, a kor követelményeinek megfelelőnek. A negatív értékelést Szergej Ivanov, az orosz kormányfő első helyettese (korábbi védelmi miniszter) tette az Orosz Föderáció hadiipari bizottságának ülésén.

„A nemzeti légierő jelenlegi helikopterparkja mind erkölcsileg, mind fizikailag elöregedett", – mondta Ivanov.

Szergej Ivanov elmondta, hogy a kialakult helyzet nem csak a hadsereget érinti, hanem ez a jellemző az orosz nemzetbiztonsági erők, a belügyi erők, valamint a rendkívüli helyzetek minisztériumának helikoptereire is.

A kormányfő helyettese kiemelte azt a tényt, hogy az utóbbi 3-4 évben az orosz helikopterek előállítása közel a kétszeresére emelkedett.

Az idei évben 200 új helikopter gyártása fog megvalósulni. Ezzel szemben 2007-ben az orosz védelmi minisztérium mindössze 64 új helikoptert kapott. Az adott évben a hadsereg 27 darab Mi-28N, hét Ka-52, három Ka-50, tizenkilenc Mi-8 és hat darab „Anszat" típusú kiképző helikoptert állított rendszerbe.

Szergej Ivanov a közlekedési minisztérium adataira kitérve elmondta, hogy a polgári repülésben használatos eszközök 2020-ig történő modernizációja során is mintegy 1000 darab helikopter beszerzése szükséges. Ezek közül, közel 800 darab az úgynevezett „gazdaságos könnyű helikopter" lesz.

Az augusztusban megtartott MAKSZ-2009 kiállítás keretein belül jelentette be az „Oroszország Helikopterei" konzorcium – amely egyesíti az összes helikoptergyártó cégeket –, hogy 2009 első felében az ország vállalatai megduplázták termelésüket az előző év hasonló időszakához képest. Szeptemberben az ország védelmi miniszter helyettese, Vlagyimir Popovkin beszélt arról, hogy a 2009-es évben az orosz hadsereg minimum 38 darab helikoptert vásárol.