Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az oroszok fokozzák a katonai jelenlétet

2007. december 6. 10:08

Az orosz hadiflotta felújította katonai jelenlétét a világ óceánjainak különböző területein, s e jelenlétet állandó jelleggel fenn szándékozik tartani – jelentette Anatolij Szergyukov védelmi miniszter Vlagyimir Putyin államfőnek

“A mai naptól február 3-ig egységeink a tervek szerint felvonulnak az Atlanti-óceán észak-keleti részén és a Földközi-tengeren. A cél a haditengerészeti jelenlét és az orosz hajózás számára biztonságos körülmények megteremtése" – mondta.

Az ősszel Oroszország felújította hadászati repülőgépeinek őrjáratait is.
Szergyukov közölte, hogy az egy repülőgép-hordozó nehéz cirkálóból, két tengeralattjáró-elhárítóból és egy nagy tartályhajóból álló első kötelék szerdán délben elindult Szeveromorszk kikötőjéből.

Ehhez a kötelékhez a Földközi-tengeren csatlakozik a Fekete-tengeri Flottához tartozó a Moszkva rakéta-hordozó cirkáló és az Ivan Bubnov tartályhajó.

Szergyukov szavai szerint a kitűzött feladatok végrehajtására 4 hadihajót, az Északi, a Fekete-tengeri és a Balti flotta 7 hajóját, 47 repülőgépet és 10 helikoptert jelöltek ki.

A tervek szerint három taktikai hadgyakorlaton tengeri és légi indítású, tényleges és imitációs lövészeteket tartanak.

A kötelék hat ország 11 kikötőjében tesz látogatást, s 71 nap alatt 12 ezer mérföldet tesz meg.

“Oroszország augusztus 17-én felújította nagy hatósugarú stratégiai légierejének jelenlétét is a világ különböző térségeiben. A légierő stratégiai bombázói ősz óta több mint 70 őrjárati bevetésen vettek részt, s ezalatt töltet nélküli 217 rakétát lőttek ki, illetve bombát dobtak le" – közölte a légierő illetékese kedden Moszkvában.

(forrás: mti)