Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az oroszok modernizálják az Indiai Légierő vadászrepülőit

Szöveg: JETfly |  2008. március 17. 7:54

Az indiai védelmi minisztérium a közelmúltban írta alá a szerződést a MiG Orosz Repülőgépgyártó Egyesüléssel az Indiai Légierő 69 darab MiG–29 vadászrepülőgépének felújításáról. A modernizációs munkák ellenértéke eléri a 965 millió dollárt (más források úgy tudják, hogy 65 vadászrepülőgép kerül felújításra 850 millió dollár értékben).

Az Indiai Légierő állományában 90 darab MiG–29 típusú repülőgép található, amelyeket az 1980-as évek végén szereztek be. A 90 vadászrepülőgép öt repülőszázadban teljesít szolgálatot, századonként egységesen 18 repülőgép található.

Az elfogó vadászrepülőgépek az új berendezéseknek köszönhetően alkalmasak lesznek nagy pontossággal megsemmisíteni úgy a légi célokat, mint a földi – vízfelszíni – statikus és mozgásban lévő célpontokat.

A felújítás keretén belül többek között új, modern fedélzeti rádióelektronikai berendezés, „ZSUK-ME" típusú fedélzeti lokátor, modernizált számítógép és színes, többfunkciós képernyő kerül beépítésre.

A repülőgépekbe az RD–33 típusú hajtómű 3. szériáját építik be, amelynek India a gyártási technológiáját is megkapja.

A repülőgépek felújítása során felhasználásra kerülő komponensek egy része az indiai Hindustan Aeronautics Limited (HAL) és a Brahat Dynamics Limited (BDL) gyáraiban fog készülni, de más külföldi cégek is részt vesznek a munkákban.

A tervek szerint az első hat repülőgépet Oroszországban fogják felújítani. A fennmaradó repülőgépeket Indiában kívánják modernizálni, természetesen a MiG gyár felügyeletével, és a munkálatok végét 2010-re tervezik.

A 2006-os indiai ofszetelőírásoknak megfelelően a tendert elnyerő cég az ellentételezés 30 százalékát köteles visszaforgatni az indiai gazdaságba. A programnak megfelelően a MiG konzorcium technikai kiszolgáló központok, hangárok építésével és szimulátorok szállításával ellentételezi az előírt összeget.