Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ötven évvel ezelőtti sortűzre emlékeztek

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. március 21. 13:10

Békésen emlékeztek meg a dél-afrikai Sharpeville-ben vasárnap az ötven évvel ezelőtti sortűz áldozatairól. A rendőrség 1960. március 21-én tüzet nyitott az apartheid ellen tüntetőkre, 69 fekete bőrű ember életét oltva ki. A hivatalos állítás szerint a rendőrök azért használtál lőfegyverüket, mert a tömeg kőzáport zúdított rájuk.

A megmozdulás résztvevői viszont arról számoltak be, hogy azért lőttek rájuk, mert sokan felgyújtották azt a személyükre nézve hátrányos megkülönböztetést jelző okmányt, amelyet a fajüldöző rezsim parancsára állandóan maguknál kellett tartaniuk. A rendőrsortűz fordulatot hozott az apartheid-ellenes küzdelemben, és egyúttal a rezsim súlyos bírálatát váltotta ki külföldön.

Az ENSZ-közgyűlés 21. ülésszaka 1966-ban ennek a tragikus eseménynek az emlékére nyilvánította március 21-ét a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napjává.

A vasárnap megemlékezés résztvevői – főként az áldozatok hozzátartozói – virágokat helyeztek el a síremlékeken. A Megemlékezés Kertjében ugyancsak elhelyezte kegyeleti koszorúját Kgalema Motlanthe alelnök, aki elbeszélgetett a rendőrsortűz túlélőivel és az áldozatok családtagjaival.

A Dél-afrikai Köztársaságban 1994-ben tartották meg azt a választást, amelyen bőrszínére való tekintet nélkül minden választásra jogosult állampolgár részt vehetett. Azóta a választásokat megnyerő Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) irányítja az országot. Bár az apartheid politikájának ideje egyszer s mindenkorra lejárt, a fehérek és feketék közötti gazdasági és életkörülménybeli különbségek olykor még mindig súrlódásokhoz vezetnek. A fekete bőrű lakosság jó része úgy véli: a gazdaság fejlődésének és az ország gyarapodásának a hasznát nem ők látják, csupán az ANC és a kormány számos illetékese gazdagodott meg.

Egyesek attól tartottak, hogy heves tüntetésbe torkollik majd a vasárnapi megemlékezés. A városban azonban nyugodt körülmények között zajlottak le a rendezvények.