Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új ciprusi attasét köszöntötték

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Szabó Lajos |  2023. június 30. 20:36

Teoklitosz Pachoulidesz ezredes, Ciprus új nem rezidens véderőattaséja akkreditációjára került sor a Honvédelmi Minisztériumban június 30-án, pénteken.

LALA2769 másolat

Hivatalos látogatáson köszöntötte Hajnik László védelempolitikáért felelős helyettes államtitkár a hivatalát most elfoglaló Teoklitosz Pachoulidesz ezredest, Ciprus új – nem rezidens – véderőattaséját a Honvédelmi Minisztériumban. A szakpolitikus ajándékkal köszöntötte a Bécsből akkreditált, angolul és franciául beszélő véderőattasét, akit a találkozó után Kajári Ferenc vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese fogadott.

A katonai diplomáciai találkozón elhangzott: a magyar–ciprusi katonai és védelmi kérdés átlátható, a magyar védelmi tárca a meglévő kapcsolatok fejlesztésére, az Európai Unión és a nemzetközi szervezeteken belüli együttműködésre, valamint a kereskedelem és a befektetések területét érintő energiabiztonság kiépítésére törekszik. Magyarország és Ciprus közös érdeke a menekültkérdés uniós szintű rendezése.

A Ciprusi Köztársaság magyar katonadiplomáciai képviselete kapcsán a felek felidézték: Urbán László ezredest, athéni véderőattasénkat véderő-, katonai és légügyi attasé pozícióban Nicosiába akkreditálták a közelmúltban. A magyar honvédelmi miniszter és a ciprusi védelmi miniszter között hivatalos találkozóra viszont egyelőre nem került sor. A két haderő között számottevő kiképzési együttműködés eddig még nem valósult meg.

LALA2772