Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az új H225M helikopterek a teljes honvédség erejét növelik

A területvédelmi tartalékos katonák felkészítését is támogatják a modern forgószárnyasok

Szöveg: Navarrai Mészáros Márton | Fotó: Rácz Tünde, Hatházi Tamás |  2024. július 16. 15:34

„Történelmi jelentőségű pillanat a két új H225M típusú szállító helikopter érkezése a fegyvernem és a magyar haderő szempontjából: nagyon komoly képességnövekedést jelentenek” – fogalmazott dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka a katonai szállító helikopterek fogadóünnepségén, a szolnoki helikopterbázison, július 15-én, hétfőn.

Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnoka elmondta, hogy a két újabb légijármű, amelyek a francia gyártó, az Airbus Helicopters dél-franciaországi Marignane városában található gyártóközpontjából érkeztek, mérföldkövet jelentenek a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban. „Sorsfordító a jelenlétük, hiszen beérkezésük összességében a teljes magyar haderő erejét növeli. Nagyon fontos dolog, hogy újabb két példány érkezett hozzánk, parancsnokként ez hihetetlen lehetőség” – fogalmazott.

Mint közölte: mind a két újonnan érkezett, kétfős személyzettel üzemeltethető gép szállító változatú. A haderőfejlesztési program keretében két változatot vásárolt meg a Magyar Honvédség: ezek egyike a különleges műveleti erőket támogatja, a másik pedig az a szállító típus, amely a szárazföldi erők műveleteiben, illetve a honvéd katasztrófavédelmi rendszer feladatainak ellátásában vesz részt.

„A haderőfejlesztési program keretében a helikopterflotta és ezzel együtt a helikopterfegyvernem megújítása 2019-ben kezdődött meg. Tervezetten az a hat helikopter, amelyet még várunk, 2025 második negyedévig megérkezik Szolnokra” – ismertette.

w2024.07.15.ket uj h225 helikopter erkezik szolnokra .rt. (11)

Dr. Bali Tamás ezredes szólt arról is, hogy a francia pilóták és a szolnoki alakulat hajózó-állományának közreműködésével hazánkba érkezett helikopterek még francia lajstrommal repültek Szolnokra, legfeljebb két hét múlva azonban már megkapják a magyar felségjelzést.

„A H225-ös a világ egyik legjobb helikoptere: aviatikában, teljesítményben, önvezetőképességben. Ha akarnám, sem tudnám mihez hasonlítani, annyira párját ritkítja, pedig repültem már néhány helikopterrel az életemben” – ezt már az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál szolgáló Oláh Gábor őrnagy nyilatkozta. Elmondása szerint a 10-11 tonnás gép kormányozhatósága, manőverezésképessége és modern technikája világszínvonalú repülésélményt és teljesítményt biztosít a katonáknak.

2024.07.15_ket uj h225 helikopter erkezik szolnokra_HT_18

Az őrnagy szerint az igazán jó pilóták szolgálati idejük végéig sajátítanak el új képességeket, így még a szolnoki alakulatnak is van mit tanulnia, mielőtt beérkezik mind a tizenhat darab H225-ös, amelyeket a Magyar Honvédség öt évvel ezelőtt rendelt meg.

„Nagyjából egy évvel ezelőtt hoztuk haza az első két darabot ebből a típusból. Azért használok többes számot, mert engem ért a megtiszteltetés, hogy a másodikat hazarepíthettem Dél-Franciaországból. Tapasztalt állománnyal kezdtük meg az átképzést, így büszkén elárulhatom: már viszonylag képben vagyunk – még nem a teljes vertikumban, a régebbi típusainkhoz képest van mit tanulni, de már egy stabil alapszinttel rendelkezünk. Folytatjuk tovább a munkát, képezzük az újabb pilótaállományt, amellyel a mi tapasztalatunk is növekszik” – tette hozzá, kiemelve, hogy a tavaly nyári első repülést élethű szimulátoros képzés előzte meg.

Oláh Gábor őrnagy úgy fogalmazott, a Szolnok Szandaszőlős városrészében található sportrepülőtéren megrendezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságon, amely a múlt héten ért véget, extrém időjárási körülmények között is „tesztelni” lehetett a nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikoptereket, amelyek az átlagosnál nagyobb terhelés mellett is hozták az elvárt szintet.

„Igaz, rendkívül modern digitális gépekről beszélünk, és az elektronikának nem tesz jót a kánikula, de a gépek elég jól bírták a kihívásokat a világbajnokságon. Azok a felszállósúlyok és hasznos terhek, amikkel terveztünk, pompásan alkalmazhatóak voltak még a legmelegebb időjárási viszontagságok közepette is” – húzta alá.

Kapcsolódó cikkek