Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az Űrhajós utcában csapódott be a lezuhant orosz műhold egyik darabja

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. december 25. 14:36

A sors iróniájaként az Űrhajós utcában csapódott be annak az orosz katonai távközlési műholdnak az egyik darabja, amely december 23-án, pénteken indítás közben visszazuhant a Földre.

A helyi rendőrség december 24-én, szombaton közölte, hogy a nyugat-szibériai Novoszibirszk térségében, Vagajcevo településen a műholdnak az egyik fél méter átmérőjű darabja egy házra zuhant és összetörte annak tetejét. A ház pedig az Űrhajós utcában áll…

A Moszkvától 800 kilométerre északra fekvő pleszecki űrrepülőtérről péntek este startolt a műholdat szállító Szojuz típusú hordozórakéta, amelynek harmadik fokozatában megszakadt az áramellátás, és ez okozta a rakéta és a Meridian mesterséges hold katasztrófáját. A Meridian polgári és katonai célokra egyaránt használható lett volna.

Balszerencsék sorozata sújtja idestova egy éve az orosz űripart, január óta 33 indításból öt végződött kudarccal.

„Ez ismét rávilágít arra, hogy az (orosz) űripar válságban van" – ismerte el Vlagyimir Popovkin, az orosz űrügynökség (Roszkoszmosz) vezetője, akit áprilisban neveztek ki erre a posztra, hogy rendet teremtsen az iparágban. Popovkin kénytelen volt elismerni az újabb kudarc után, hogy nem kizárható a menesztése.

Legutóbb novemberben történt hasonló eset. A bajkonuri űrrepülőtérről 8-án indították el a Mars apró holdját, a Phoboszt célba vevő orosz Fobosz-Grunt űrszondát, amely azonban a Föld körüli pályán már nem válaszolt az irányító központ parancsaira, így a hajtóművek beindítása nem sikerült. Az űrszonda várhatóan január elején zuhan vissza a Földre.

Tizenöt éven belül ez lett volna Oroszország első bolygóközi missziója, amely körülbelül 5 milliárd rubelt, azaz megközelítőleg 35 milliárd forintot emésztett fel.

Ennél jóval súlyosabb következményekkel járt az, hogy augusztusban a hordozórakéta meghibásodása miatt nem jutott el a kijelölt pályára, hanem lezuhant az Altáji terület egy lakatlan részén a Progressz M-12M orosz teherűrhajó, amely egyebek mellett élelmiszereket, oxigént, vizet, ruhaneműt vitt volna a Nemzetközi Űrállomásra. A kudarc miatt közel három hónapig nem tudtak újabb űrhajót indítani az űrállomásra.