Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Lengyelország modernizálja harckocsijait

Szöveg: honvedelem.hu / htka.hu |  2011. december 25. 12:30

Lengyelország méretéből és földrajzi fekvéséből adódóan jóval nagyobb haderőt tart fenn, mint az egykori keleti blokk volt szocialista országainak többsége. A mennyiség mellett pedig a minőségre is nagy hangsúlyt fektet a lengyel vezérkar, ami a folyamatos modernizációs programokban, továbbfejlesztésekben nyilvánul meg.

Ezeket javarészt a hazai hadiipar végzi, mely az elmúlt évtizedben komoly kapcsolatokat épített ki külföldi, elsősorban nyugat-európai és amerikai cégekkel. Így például képesek úgy a légierő helikoptereinek, mint a hadsereg harckocsijainak modernizálására, a 21. század igényeinek megfelelően.

A Lengyel Hadsereg első számú regionális logisztikai bázisa közleményében tudatta, hogy a haderő központi költségvetéséből elkülönítettek 138,6 millió zlotyit (nagyjából 42 millió dollárt), melyet a két fő harckocsi típus modernizálására költenek majd el. Két külön szerződés értelmében mind a T–72M1, mind pedig a lengyel gyártású PT–91 Twardy páncélosok megújulnak majd. A program keretében az MBT-k élettartama megnő, képességeik pedig megfelelnek majd a modern hadviselés elvárásainak.

A T–72M1-ek közül 20 példány esik át a programon a WZM (Wojskowe Zaklady Motoryzacyjne) vállalat jóvoltából. A cég a tervek szerint 2012 novemberéig elkészül a munkálatok első felével, majd további 12 hónapon belül át kell adnia mind a 20 harckocsit a hadseregnek. A PT–91-ekből 40 darabot fejlesztene tovább Lengyelország. Korábban felmerült, hogy ezt a gyártó Bumar Group végezze el, de a cég később visszavonta a terméktámogatást. Egyelőre nem tudni, hogy végül kié lett a lehetőség, mindössze annyi a biztos, hogy hasonló ütemben zajlik majd a munka, mint a T–72M1 esetében.

Varsó tehát még hosszú távon számol a harckocsijaival.

Lehetséges, hogy amennyiben a mostani program beváltja a hozzá fűzött reményeket, a közeljövőben újabb adag páncélost modernizálnak. Ez logikus döntés lenne, hiszen Lengyelország a 2011-es adatok szerint nagyjából 230 PT–91-est és 590 T–72-est tart üzemben. Természetesen ezek egy része konzerválva van, ám a szám még ennek tükrében is impozáns.

A PT–91 egyébként a T–72 leszármazottja, fegyverzetében teljesen megegyezik vele, védelme és belső felszereltsége viszont modernebb a szovjet-orosz elődnél.