Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az USA Különleges Műveleti Parancsnokával tárgyalt Benkő Tibor

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2021. november 18. 18:50

Udvariassági látogatáson fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter Richard D. Clarke vezérezredest, az Amerikai Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokságának parancsnokát. A találkozóra a „Resistance and Resilience Concept” konferencia keretében került sor november 18-án, csütörtökön a Stefánia Palotában.

Clarke (3)

Benkő Tibor a találkozón elmondta: Magyarország számára prioritás a transzatlanti térség biztonságához és a NATO kohéziójának erősítéséhez történő hozzájárulás.

A csütörtöki találkozón a felek egyetértettek abban, hogy a gyorsan változó biztonságpolitikai környezetben továbbra is szoros katonai együttműködésre van szükség az USA és Magyarország között. Kiemelt területnek számít a különleges műveleti együttműködés, a műveleti erők fejlesztése, melyet mind hazánk, mind az Egyesült Államok a kétoldalú védelmi együttműködés sarokkövének tekinti. Az országaink közötti műveleti együttműködés keretében katonáink vállvetve teljesítették az afganisztáni, illetve a mai napig teljesítik feladataikat szövetségi és koalíciós műveletekben, többek között a nyugat-balkáni és iraki műveleti területeken - tette hozzá Benkő Tibor.

Clarke (2)

Richard D. Clarke vezérezredes kiemelte, hogy a rendszeres közös gyakorlatok elengedhetetlenek és nagyban hozzájárulnak a különleges műveleti erőink felkészítéséhez. A vezérezredes elmondta: a közös felkészülés sikeres volt, amely azt is jelenti, hogy a NATO térségbeli reagálóképesség is jelentősen erősödött. A kollektív gyakorlatok nemcsak egységes különleges műveleti képességet hoznak létre, hanem fokozzák a NATO reagáló képességét bármilyen irányból érkező fenyegetésekre.

Clarke (1)

A honvédelmi miniszter a missziós feladatok végrehajtásával kapcsolatban a Magyar Honvédség nagyra értékeli az amerikai hadsereg támogatását, tapasztalatok átadását, illetve képzéseket, melyek elengedhetetlennek bizonyulnak az új magyar szerepvállalás TAKUBA feladatainak végrehajtásához.

Az Amerikai Egyesült Államok Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka szerint a Regionális Különleges Műveleti Komponens Parancsnokság (R-SOCC), mint vezetési elem kialakítása hozzájárul a regionális és szövetségesi biztonsági környezet megteremtéséhez és fenntartásához.