Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó adventi áhítat

Szöveg: Bányász Eszter | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2022. december 16. 14:13

„Telnek a percek, múlnak a napok, közeleg a nagy ünnep” - hangzott el a HM Tábori Lelkész Protestáns szolgálati ág és a HM Katolikus Tábori Püspökség által közösen szervezett, gyertyagyújtással egybekötött utolsó áhítaton, december 16-án, a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai objektumában.

20221216_utolso_adventi_ahitat (12)

Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök köszöntő gondolataiban a négy áhítat jelentősége kapcsán úgy fogalmazott: ezek az adventi alkalmak segítenek abban, hogy kitisztogassuk a szívünkben lévő forrást, amelyet néha behord szeméttel az élet szele, így betemetődik. Ezt az Isten által mindenki szívében ott levő forrást, amely egyfajta alap, időnként fel kell szabadítanunk.

Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök ünnepi gondolatait Máté evangéliumának egy szakaszával nyitotta meg, szólva a Jézus Krisztus fogantatása miatt József szívébe költöző bizonytalanságról. Mint fogalmazott, már akkor sem volt minden tökéletes. Be kell látnunk, hogy mi, emberek rettenetesen gyengék vagyunk. Vannak ugyan kiemelkedő teljesítményeink és nagyszerű erényeink, azonban rengeteg gyengeségünk van – erre emlékeztet a betlehemi jelenet. Amint erre rádöbbenünk, sokkal könnyebbé válik a kilábalás azokból a nehézségekből és kihívásokból, amelyekkel körülvesz minket a világ.

20221216_utolso_adventi_ahitat (4)

„Istennek a felénk hajló jóságában, abban a könyörületben, amivel ő meg akarja váltani a világot és a világ rendjét helyre akarja állítani, abban mindig ott van valami kis gonoszság, kis hibaszázalék – és ez nem Isten tervének a tökéletlensége” – mondta, hozzátéve, hogy már a Betlehemben is ott van a golgota, a Kálvária és a szenvedés.

Berta Tibor dandártábornok is felhívta a figyelmet az alapok rendbetételének a jelentőségére, amelynek az ünnepre való készület első állomásának kellene lennie. „Hogyha az alapokkal rendben vagyunk, és megpróbáljuk megtisztítani a lelkünket, szellemünket és pszichénket, akkor minden bizonnyal a karácsonyból valóban karácsony lesz” – hangsúlyozta.

Az adventi koszorú negyedik gyertyáját Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettese gyújtotta meg. Az áhítaton – mások mellett – részt vett Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke is.

Címkékadvent
Kapcsolódó cikkek