Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adventi koncert Székesfehérváron

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. december 12. 16:40

Két év kihagyást követően újra adventi koncertet adott a Fricsay-díjas Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar Ruff Tamás őrnagy, zenekarvezető vezényletével. A zenekar a közös zenélés, az örömzene üzenetével varázsolt el minden érdeklődőt az idei esztendő harmadik adventi hétvégéjén.

adventi7

A székesfehérvári Szent István Székesegyházban, december 9-én megtartott hangversenyen, a Riederauer Richárd karigazgató vezette Honvéd Férfikarral kiegészülve, több, közismert ünnepi témájú zenemű is felcsendült, így például Schubert, és Morricone művek, tradicionális karácsonyi énekek, vagy éppen Leonard Cohen: Hallelujah-ja. A zeneszámok között a fellépők Wass Albert: Karácsonyi mese című írásából idéztek. Az est hangulatát Füredi Nikolett és Fehér Adrienn színésznők emelték énekes kíséretükkel, míg zongorán Tóth Marcell működött közre.

Spányi Antal megyéspüspök a lélekemelő hangverseny kapcsán arról beszélt, hogy advent mindig is sajátos hangulattal, szokással bírt, hisz megvannak azok a dallamok, amelyek hozzá kötődnek, ráhangolnak az ünnepre. Arra, amely bennünk békét, harmóniát teremt, elcsöndesedésre segít és amelyet aztán nekünk kell a világban képviselni, építeni.

adventib0

Ezzel kapcsolatban az egyházi elöljáró aláhúzta: mindenekelőtt saját szívünkben kell békességet teremteni. Sokat tehetünk ezért, ám sokat tesz az a dallamvilág, harmónia is, amely mindig is segítette az embert elcsendesedésre, megnyugvásra, békességre. Hozzátette: fontos, hogy az öröm, a békesség ne csak a koncert estéjén legyen valóság, hanem maradjon mindig otthonosan szívünkben, lelkünkben, Isten áldásával.

Az eseményen Spányi Antal felkérte Sándor Zsolt altábornagyot, a Magyar Honvédség Parancsnokának helyettesét és Vokla János ezredest, a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokát a harmadik, vagyis az öröm gyertyájának meggyújtására.

A sokak által rég várt koncert okán Ruff Tamás őrnagy elmondta: a járványhelyzet okozta közel három évnyi kihagyást követően a zenekar örül, hogy eljöhetett újra és a közönséggel zenélhet, Európa egyik egyedülálló férfikarával együttműködve.

adventib1

A koncert előtt fogadást rendeztek a Szent István Művelődési Házban, ahol több meghívott katonai elöljáró, városi, megyei köztestületi vezető, valamint a honvédelem ügyét támogató civil szervezeti elnök is tiszteletét tette.

Kapcsolódó cikkek