Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Adventissimo - A béke őrzői

Adventi koncert a Debrecen Helyőrségi Zenekarral

Szöveg: Sárkány Beáta főhadnagy | Fotó: Somogyi András főtörzsőrmester |  2022. december 5. 12:40

Két év után újra telt házas adventi koncertet adott a Debrecen Helyőrségi Zenekar. Az elmúlt években a tomboló világjárvány miatt csak a virtuális térben élvezhették az adventi időszakban megtartott koncerteket a zenekedvelők, de idén ismét több száz fős közönség töltötte meg a Kölcsey Központ rendezvénytermét advent második vasárnapján.

_DSC7300

A rendezvényen Puskás István, Debrecen alpolgármestere megnyitó beszédében a cívisváros és a zenekar összefonódását hangsúlyozta és kiemelte, hogy a helyőrségi zenekar ebben az évben is számos ponton volt része a debreceni kulturális életnek és rendezvényeinek. „A zenekar a nemzeti ünnepeken is a legmagasabb szakmai szinten segít abban, hogy nemzetünk közös értékeit együtt valljuk meg és együtt emlékezzünk nemzetünk fontos évfordulóira. Számomra ezen ünnepi alkalmak legmeghatóbb pillanata az az utolsó záró pillanat, amikor fejet hajtunk elődeinknek és közben a Magyar takarodó dallamait hallgatjuk” – mondta az alpolgármester.

A komolyzenei dallamok mellett könnyűzenei művek és filmzenék is felcsendültek a koncerten. Erdős-Tóth Fruzsina énekművész - aki rendszeres résztvevője a zenekar fellépéseinek - csodálatos hangjával ezen a koncerten is elkápráztatta a hallgatóságot. Rendhagyó módon idén Pál István őrnagy és Kovács Róbert százados vezénylete mellett két másik karmester is részt vett az esti műsorban. Kovács István alezredes, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatója, aki korábban a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar vezetője volt és Péntek Julianna törzsőrmester, a debreceni zenekar tagja, végzős karnagy is vezényelt a rendezvényen, akinek ez egyben egyik vizsgaelőadása is volt.

_DSC7591-Edit

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is. Ünnepi beszédében hangsúlyozta: „a színpad melletti asztalon mindig van egy sapka és az asztal mellett egy szék. Hiszen nem lehet ma mindenki velünk, mert vagy elment már közülünk, vagy éppen szolgál. Szolgál azért, hogy mi itt békében, nyugodtan adózhassunk a művészetnek. Ettől vagyunk mi többek és ez segített nekünk ebben a nagyon nehéz 2022-es esztendőben.”

Az altábornagy összefoglalta az elmúlt esztendő eredményeit és kihívásait, valamint utalt arra, hogy a debreceni dandárnak a mai napig nagy szerepe van abban a feladatban, amely a Magyar Honvédségre hárult a szomszédos Ukrajnában kialakult háborús helyzet miatt. Sajtos Szilárd őrnagy, református tábori lelkész beszédében az elmúlt időszak nehézségeire utalva egy régi mondást idézett, mely szerint: „a békében az emberek elfeledkeznek Istenről és nem akarnak katonákat látni, de a háborúban a katonákat hívják segítségül és Istenhez imádkoznak.” A tábori lelkész az advent fontosságát, a várakozás jelentőségét hangsúlyozta és kiemelte, hogy a várakozás érzése a katonák számára is egy nagyon ismerős érzés.

_DSC7803-Edit

A rendezvényen Farkas Sándor alezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elismeréseket adott át a zenekar tagjainak és köszönetét fejezte ki a koncerten együttműködőknek. Az este zárása hagyományosan, karácsonyi dalok közös éneklésével zárult.