Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó csepp vérükig helyt álltak!

Szöveg: Janota Zoltán tartalékos hadnagy | Fotó: Simon Erika és Dömsödi Richárd |  2022. július 22. 11:32

A Magyar Királyi Székesfehérvári 17. Honvéd Gyalogezred tiszteletére Székesfehérvár minden évben hagyományosan az ezred napján, július 18-án szervez megemlékezést a Zichy ligetben. A gyalogezred emlékművénél, az „oroszlános” szobornál idén is sokan gyűltek össze, hogy leróják tiszteletüket az első világháborúban harcolt honvédek és a székesfehérvári ezred hősies helytállása előtt.

17megemlnyito

Dr. Görög István, a Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Közhasznú Szövetségének és Székesfehérvári Szervezetének alelnöke beszédében úgy fogalmazott: ez a rendezvény felhívja a figyelmet a fehérvári katonák és polgárok 107 évvel ezelőtti helytállására, és arra is, hogy ennyi időn keresztül megőriztük emléküket. Hozzátette: fejet hajtva a hősök előtt mindannyiunk felelőssége, hogy tetteik a következő nemzedék számára se merüljenek feledésbe. Dr. Görög István hangsúlyozta: csak azok halnak meg, akiket elfelednek.

„Az eltelt évtizedekben Székesfehérvár országosan példamutató szerepet játszott abban, hogy ébren tartsa egykori katonáinak emlékét, akik az utolsó csepp vérükig helyt álltak a harcmezőn. Minden köztéri katonaszobrot rendre felújított a város, és támogatja a megemlékezéseket is. Elismerve az elért eredményeket, megköszönve a kezdetektől lelkesen dolgozók fáradozásait, újult erővel kell folytatni a még hátralévő munkát” – mondta az alelnök.

_RP_2414

A déli front hőseinek tiszteletére Székesfehérvár és Fejér megye önkormányzata, a közhivatalok, a fegyveres és rendvédelmi szervek, az egyházak és a honvédelmi hagyományokat ápoló szervezetek képviselői helyeztek el koszorúkat és virágokat az emlékműnél. A Magyar Honvédség részéről Páli Zoltán ezredes, az MH 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred parancsnoka, Balogh Rezső alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnokhelyettese, Topor István ezredes, a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) parancsnoka, valamint Denis Tretinjak vezérőrnagy, a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság parancsnoka koszorúzta meg az emlékművet.

17_es_gyalogezred_megemlekezes-0066

A Magyar Királyi 17. Honvéd Gyalogezred emléknapja a második isonzói csata napjához kötődik. Az ezred – miután megjárta a Kárpátokat, és harcolt az orosz csapatok ellen – 1915-től kezdve az olasz fronton töltött be fontos szerepet; főként a Doberdón és környékén vívott állóháborúban, ami az önfeláldozó kötelességtudat, emberi tragédiák és óriási anyagi veszteségek szimbolikus helyszíne lett. Az ezred több ízben elveszítette a fegyvereinek jó részét, és hatalmasak voltak az emberveszteségei is.