Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híradás és helikopter

Szöveg: Gyimóthy Levente | Fotó: Dömsödi Richárd |  2022. július 22. 9:43

Újabb tábori kihelyezési hetet teljesített a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred katonaállománya. A kiképzési hét fő célja az, hogy minél realisztikusabb körülmények között szolgálja a honvédek harcászati felkészítését.

tkhborito

A több mint ötven fős állomány tábori körülmények közt, a kiképzési foglalkozások összevonásával gyakorolta be alaprendeltetésükből adódó, vagy egyéb, elrendelt, általános katonai feladatait. Az elméleti és gyakorlati foglalkozások közül az egyik legfontosabbnak a gyalogsági és békeműveleti lövészet bizonyult.

A lőgyakorlat során az állomány – adott időkereten belül – a katonára törő képzeletbeli ellenség megállítására fókuszált: ezt a feladatot CZ Bren-2 gépkarabéllyal, CZ P 09 típusú pisztollyal hajtották végre. A lövészeten túl tizennégy kilométeres menetgyakorlat, vezetési pont infokommunikációs rendszerének kiépítése és vezetési gyakorlat is várt a székesfehérvári katonákra.

tkhb2

A fentiek mellett részt vettek általános harcászati kiképzésen is, amely felderítésből, közel- és fedezőbiztosítás mozzanataiból, vagy terepen és különböző harcalakzatokban végrehajtott járőrözésből állt. A kiképzést harcálláspont-foglalás, ellenőrző-áteresztő pont működtetése és infokommunikációs gyakorlat egészítette ki, de sorra vettek nem háborús műveleteket is – úgy, mint ellenséges erők üldözése, blokírozás, zárás, kutatás, bekerítés vagy elfoglalás.

Az infokommunikációs gyakorlat rendeltetéséből adódóan nagy súllyal esik latba az ezred állományánál. Ennek folyamán menethíradást biztosító eszközöket telepítettek, és stabil összeköttetést tartottak fenn az Előretolt Vezetési Pont, valamint a Vezetési Pont között, gondoskodva a különböző incidensek bejátszásának híradó biztosításáról. Mindezek mellett helikopteres felderítést és leszállítást is végrehajtottak, egy éjszaka pedig előretolt vezetési pont őrzés-védelmét, tábori biztosítását gyakorolták. A tábori kihelyezési hét alatt különböző járműtípusokon tovább képezték a gépjárművezetőket.

tkhb0

Kaló Péter százados, a tábori kihelyezési hét lövészetvezetője elmondta: az állományt úgy kell foglalkoztatni, hogy az alapvető harci mozzanatokat elsajátítsa. Kiemelte, hogy a katonák olyan alapvető harcászati feladatokat sajátítanak el, amelyek egy sikeres harc megvívásához elengedhetetlenek. A százados hangsúlyozta azt is, hogy a tábori kihelyezési hét feladatai sosem voltak idegenek az ezred állományától, hiszen ezek egy részét az alaprendeltetésből adódóan napi szinten végrehajtják.