Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az utolsó koszovói adományok

Szöveg: Dr. Láda Mónika főhadnagy |  2011. január 31. 13:05

Ez az adomány az utolsó ennek a kontingensnek az életében – hangsúlyozta Kanyó László alezredes, az MH KFOR Kontingens parancsnoka. A CIMIC-csoport egy itatót, valamint nyílászárókat adott át Koszovóban.

1595913512

Az MH KFOR Kontingens CIMIC csoportja az elmúlt fél évben, mintegy
tizenegy alkalommal vett részt olyan kezdeményezésben, annak
végrehajtásában, amely könnyített a nehéz sorsú koszovói emberek életén.
A misszió befejezéséhez közeledve a CIMIC- csoport újabb két projekttel
befejezte tevékenységét Djakovica (Gjakove) járásban.

Január végén kettőszázötven itatót adományozott a magyar kontingens azoknak a gazdáknak, akik a felelősségi körzetükbe tartozó Korenica/Korenice-i településen foglalkoznak állattenyésztéssel. Az új itatók automatizálták a szarvasmarhák itatását és gazdaságossá tették azt. Koszovóban ugyanis – az ipari termelés hiányában – a mezőgazdaság számít a húzó ágazatnak. Az átadás helyszíne egy helyi tejfeldolgozó gazdaság volt. Az adományt Ismet Isufi, a helyi önkormányzat mezőgazdasági igazgatója köszönte meg.

A következő héten – a járásban található – Devë Óvoda kapott új nyílászárókat. A hideg óvodára a török LMT hívta fel a magyar CIMIC-csoport figyelmét. Mivel az elavult faablakok beengedték a hideget, a kicsik fáztak játék közben.

Az ünnepélyes átadáson részt vett Kanyó László alezredes, a magyar kontingens parancsnoka, aki két gyermek édesapjaként át tudta érezni az óvoda problémáját. A parancsnok rövid beszédében elmondta, hogy a gyerekek különleges helyet foglalnak el a katonák szívében. „Ez az adomány az utolsó ennek a kontingensnek az életében, mert a mi állományunk a jövő hónapban elhagyja Koszovót és egy új jön helyette" – utalt Kanyó alezredes arra az átcsoportosításra, amelyet a kontingens februárban megkezd. Az őket váltó magyar katonák már a prishtinë/priština-i portugál táborban fognak szolgálatot teljesíteni. Ez azt jelenti, hogy a lövész század nem rendelkezik majd állandó felelősségi körzettel. A CIMIC-csoport így az óvodai adománnyal befejezte tevékenységét Koszovóban.

1595913512
1595913512