Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

B-2-esek juttatják majd célba a bunkertörőket

Szöveg: Háború Művészete |  2007. november 7. 12:59

Egy friss amerikai kormányzati döntés értelmében 88 millió dolláros költségvetés keretein belül kifejlesztésre kerül egy speciális, 15 tonnás bunkertörő bomba (MOP), melyet a B-2 lopakodó fog bevetni.

Az Egyesült Államok egy újabb, Iránnak és Észak-Koreának szánt, üzenetértékű bejelentést tett. Döntés született ugyanis, hogy 88 millió dolláros költségvetés keretein belül kifejlesztésre kerül egy speciális, 15 tonnás bunkertörő bomba (MOP), melyet a B-2 lopakodó fog bevetni.

Irakban és Afganisztánban nincs olyan ismert célpont, mely ellen szükség lenne egy ilyen hatóerejű fegyver bevetésére, Irán és Észak-Korea azonban bővelkedik erősen védett létesítményekben.
Még ha lennének is mély bunkerek Irakban és Afganisztánban, akkor sem lenne szükség arra, hogy a MOP-ot egy stealth bombázó szállítsa, ugyanis ezek az országok nem képesek bemérni egy B-52-est sem, nemhogy egy B-2-est.

Irán és Észak-Korea rendelkezik radarokkal, de a B-2-es radarvisszaverő képessége igen kicsi, így rejtve meg tudja közelíteni a bunkereket vagy bármilyen más, mélyen elhelyezkedő és erősen védett egyéb célpontot is. A mintegy 6 méter hosszúságú MOP körülbelül 61 méter mélyen tud a földbe fúródni, mielőtt felrobban.