Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Irán túl a háromezren

Szöveg: honvedelem.hu |  2007. november 7. 12:41

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök beszédet mondott az állami televízióban, melyben azt állította: Teheránnak már 3000 urándúsító centrifugája van.

„Elértük a 3000 berendezést", közölte a kelet-iráni Horászán tartományban fekvő Birdzsandban mondott beszédében az iráni elnök az urándúsító centrifugákról. A bejelentés különösen azért bír nagy súllyal, mert ez a mennyiség elméleti síkon már elengedő ahhoz, hogy csúcsra járatással egy évnél kevesebb idő alatt egy atombombához szükséges plutóniumot állítsanak elő. Ahmadinezsád arra nem tért ki, hogy a centrifugák közül mennyi működik ténylegesen.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) augusztus végi jelentése szerint Iránban 1968 centrifuga működött, további 656 pedig tesztelés, illetve összeszerelés alatt állt. Annyi bizonyos, hogy a perzsa állam a tavaszi hónapokban csaknem megduplázta az urándúsításhoz használható, rendszerbe helyezett gázcentrifugák számát a natanzi atomközpontban. “Irán ugyanolyan szintű nukleáris tevékenységet végez, mint eddig, nem született döntés az atomprogram lassításáról", jelentette ki az iráni parlament külügyi és nemzetbiztonsági bizottságának illetékese.

A NAÜ főigazgatója, Mohamed el-Baradei november közepén terjeszti a szervezet kormányzótanácsa elé újabb jelentését arról, hogy Irán együttműködik-e a NAÜ-vel atomprogramja még nyitott kérdéseinek a megválaszolásában. Washington minél előbbi újabb ENSZ BT szankciókat szorgalmaz Irán ellen, amennyiben az addig nem állítja le nukleáris programját.

A nyugati nagyhatalmak azzal gyanúsítják Teheránt, hogy atomfegyver előállítására készül, és emiatt újabb szankciókkal akarják sújtani, ha nem mond le az urándúsításról. Ahmadinezsád elnök számos alkalommal hangsúlyozta, hogy országa békés célokra kívánja az atomenergiát felhasználni. Ahmadinezsád és Ali Hamenei ajatolláh, Irán legfőbb politikai és vallási vezetője is elutasított minden kompromisszumot a kérdésben.