Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bajor tartalékosok adománya a gyerekeknek

Szöveg: Demeter Ferenc |  2011. október 6. 14:36

Oberbayern tartomány untrammergaui szervezetétől érkezett Veszprémbe a napokban a német tartalékos katonák hatfős csoportja. A vendégek több tízezer forint értékű segélyszállítmányt is hoztak magukkal.  Az adományokat a Deák Ferenc Általános Iskolában tanuló gyerekek családjai kapják meg. Az átadást követően a gyerekek német nyelvű műsorral köszönték meg a tartalékos katonák kedvességét.

1595925634
A csoport tagjait a vendéglátók, a Matasz Veszprém megyei Szervezete, valamint az MH 54. Veszprém Radarezred vezetői fogadták. A német tartalékos katonák egy gyermekintézmény részére hoztak magukkal adományokat, ruhákat és műszaki cikkeket. Az adományok eljuttatásában a Veszprém megyei tartalékosok nyújtottak segítséget. Az adományok átadására a Deák Ferenc Általános Iskola aulájában került sor.

A csoport vezetője, Ulrich Blatzek elmondta: ötödik alkalommal érkeztek segélyszállítmánnyal Magyarországra, ebből kétszer Veszprémben adták át adományaikat.

Kiemelte: Németországban egy olyan közösségben élnek, ahol az emberek szeretnek adakozni, főleg akkor, ha látják, hogy az általuk adott dolgok jó helyre kerülnek. A mostani akciójukhoz fél évvel ezelőtt, öt településen hirdették meg a gyűjtést. Mint hangsúlyozta: biztos abban, hogy az adományok jó helyre, a rászorultakhoz fognak kerülni.

A német tartalékos katonák kedvességét Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere köszönte meg. Elmondta: a városnak történelmi kapcsolatai vannak a bajorokkal. Szent István annak idején Gizellát, a bajor hercegnőt vette el feleségül és adományozta neki Veszprém várát. Nagyon jó az – folytatta az alpolgármester –, hogy ilyen szoros kapcsolat alakult ki a két ország tartalékosai között, és jó lenne, ha ez az együttműködés a jótékonysági rendezvények szervezésében tovább folytatódna.

1595925635
Az adományokat az iskola és a gyerekek nevében Horváth Szilárd, az iskola igazgatója köszönte meg. Kifejezte reményét, hogy ez a nap csak az első lépés a német-magyar kapcsolatokban, és folytatása is lehet az együttműködésnek. Kiemelte: mindez azért lényeges, mert az iskolában német nyelvű oktatás is zajlik, és egy élő német kapcsolat lendületet adhat a gyerekeknek a nyelvtanulásban.

A vendégek ezt követően ízelítőt kaptak a tanulók nyelvtudásából, német nyelvű műsorukat örömmel fogadták a látogatók, akik ezt követően egy nyelvi órát is megtekintettek.

A vendégek magyarországi tartózkodásuk alatt megismerkedhettek Balatonfüred, Veszprém, Tihany, Nagyvázsony és Budapest nevezetességeivel is. Emellett ellátogattak a veszprémi katonai temetőbe is, ahol a központi emléktáblánál koszorút helyeztek el.  Simon Gyula alezredes ismertetőjéből pedig megtudhatták a temető megalakításának és fejlesztésének történetét.

A német tartalékosok kérésére a vendéglátók megkeresték azt a sírt, ahol a falubelijüket, Anton Badert temették el, aki a második világháború során, 1945. február 3-án halt meg Magyarországon.

Fotó: A szerző felvételei