Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Izraeli bombázásban halt meg a Hezbollah két izraeli foglya

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2011. október 6. 13:59

Izraeli bombázásban halt meg 2006-ban egy libanoni miniszter szerint az a két izraeli katona, akit a Hezbollah libanoni síita szervezet foglyul ejtett, és akiknek az elrablása miatt a zsidó állam háborút indított a libanoni szervezet ellen. A 2006. augusztusi háborúban Izrael számos célpontot bombázott Bejrútban és Dél-Libanonban.

Ali Haszan Halíl libanoni egészségügyi miniszter szerdán az asz-Szafír című libanoni lapban megjelent visszaemlékezésében a Hezbollah egyik tisztségviselőjét idézte, aki 2006. augusztus 3-án azt mondta, hogy „a napokban az izraeli bombázásban meghalt a két izraeli fogoly".

A tisztségviselő – bizonyos Huszein al-Halíl – szerint a Hezbollah minden lehetséges óvintézkedést megtett, hogy a két izraeli ne haljon meg, „de a bombázás kiterjesztése ide vezetett".

„Komikus, hogy Izrael megöli a foglyokat, akik miatt háborút indított. A magunk részéről folytatjuk a tárgyalásokat, mintha mi sem történt volna" – idézte a libanoni miniszter a Hezbollah-tisztségviselőt.

Izraelben a hadsereg visszautasította az események ilyen beállítását. Közleménye szerint „szégyentelen hazugságról", „a pszichológiai hadviselésre tett kísérletről" van szó. „A Hezbollah elismerten terrorista szervezet, ő a felelős az izraeli katonák elrablásáért, és így a halálukhoz vezető tragikus következményekért" – hangsúlyozta a közlemény.

A két izraeli holttestét 2008 júliusában adta át a Hezbollah a zsidó államnak öt, Izraelben bebörtönzött libanoni elengedése fejében. Az izraeli hatóságok sohasem közölték, hogyan halt meg a két tartalékos katona, a 26 éves Eldád Regev és a 31 éves Éhúd Goldvasszer, csak annyit mondtak, hogy mindketten súlyosan megsebesültek a Hezbollah rajtaütésében.