Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Az okokat kell megszüntetni”

Szöveg: honvedelem.hu |  2011. október 6. 12:53

A törvényi szabályozás kevés, mert folyamatosan újabb és újabb drogok jelennek meg a piacon és ezeket szinte lehetetlen nyomon követni. Az új szerek hosszú távú hatásai ma még beláthatatlanok. Helyes értékrend, jól működő család és pozitív példaképek kellenek ahhoz, hogy sikerrel vehessük fel a küzdelmet a drogfogyasztás ellen – véli dr. Zacher Gábor toxikológus.

– Már a honfoglalás korában is használtak drogokat, vagy ahogyan a szaknyelv nevezi, pszichoaktív szereket. Igaz, a használókat nem drogfogyasztóknak, hanem sámánoknak hívták… Tulajdonképpen a rendszerváltás után terjedtek el hazánkban a különféle drogok. A rendszerváltás utáni szabadság behozta ezt is. Azelőtt más volt a helyzet: a „vasfüggöny" sok mindentől megóvott bennünket, így például a kábítószer elterjedésétől is.

– Hogyan modellezhető röviden a kilencvenes évek óta ezen a téren lezajlott folyamat?

– Először elkezdett emelkedni a szerhasználók száma. Közép-Európa százmilliós populációja a rendszerváltás után ugyanúgy akart élni, mint a nyugatiak. Ugyanazokkal az örömöket akarták átélni, mint ők, és ebbe beletartoztak a drogok is. Aztán megjelent sokféle kábítószer; a marihuánától az LSD-n és az amfetamin-származékokon keresztül, egészen a heroinig bezárólag gyakorlatilag mindenféle szerhez hozzá lehetett jutni. Utána, amikor az Európai Unió tagjaivá váltunk, a kábítószer-csempészés is jelentősen egyszerűbbé vált. Ez a helyzet azonban az elmúlt két évben gyökeresen megváltozott, mert megjelentek a piacon az úgynevezett dizájner drogok és ezek a szerek lényegesen átalakították a szerhasználatot. A dizájner drogok olyan vegyületek, amelyeket a kábítószerlistán szereplő tiltott anyagok apró változtatásaival állítanak elő, kijátszva ezzel a törvényt. Így aztán a klasszikus szerek hiába illegálisak, ha ezek az új anyagok a legális oldalon állva szárnyalnak.

További részletek a Magyar Honvéd magazin október 7-én, pénteken megjelenő számában!