Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bálozott a Balassi-család

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2011. február 12. 14:50

Február hónap a farsang időszaka – természetes tehát, hogy a Balassi Bálint Bajtársi Egyesület idén is a tél utolsó hónapjában (egészen pontosan február 11-én) rendezte meg hagyományos farsangi bálját a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Dísztermében.

A bál a farsang eredetének és fejlődésének ismertetésével kezdődött, majd zenés műsorral folytatódott. A bálozók opera- és operett részleteket, illetve táncdalokat hallgathattak meg Szalai Melinda és Pászti Szilvia énekesnők, valamint a Balassi Kórus tagjai és karnagya, Naszvagyi Vilmos tolmácsolásában. Az énekeseket a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, Bárkányi Éva zongoraművész kísérte.

Az 1989. november huszadikán mintegy 75 fővel megalakult Balassi Bálint Bajtársi Egyesület (avagy a Balassi-család) ma már több mint kétszáz tagot számlál. Tagjai között pedig nem csak nyugállományú katonák és családtagjaik, hanem aktív szolgálatot teljesítő katonák is megtalálhatók, ezzel is hangsúlyozva a honvédelem ügyének szolgálatát és társadalmi presztízsének jelentőségét.

1595913972
A kórus, a Balassi Dalkör, az egyesület elnökségének 2007. áprilisi döntését követően májusban alakult meg sajátos módon az Erdőbényéről Budapestre tartó vonaton.

A kórus repertoárjában első sorban a magyar népdalkincs gyöngyszemei és a katonadalok szerepelnek. Már 2007. augusztusában sikerrel mutatkoztak be a Marcali Kórusfesztiválon, és azóta is több felkérésnek tett eleget.

A mára huszonöt főre nőtt – részben a Honvéd Együttes kórusának egykori tagjaiból álló – dalkör idén, Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából több népszerű Liszt-művel készül.

 

Fotó: Rácz Tünde