Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Német-ukrán közös új mobil légvédelmi rakétarendszer készül

Szöveg: Háború Művészete |  2011. február 12. 16:48

A német Rheinmetall és az ukrán Arsenal cégek közösen fejlesztettek ki egy új, mobil légvédelmi rakétarendszert, amely az ASGLA nevet kapta az ASRAD és az IGLA rövidítések összevonásából. A komplexum a német ASRAD-2 légvédelmi rakétarendszer, valamint az IGLA hordozható légvédelmi rakétarendszer elemeit ötvözi. Az ASGLA a BTR-80 alvázára épül, és elsősorban helyhez kötött objektumok, valamint kikülönített területek és a csapatok települési körleteinek oltalmazására szolgál.

A rakétakomplexum személyzete három fő. Az ASGLA indítóállás harckész tömege 1,3 tonna. A mobil légvédelmi rakétakomplexum fegyverzete négy Igla-1M típusú rakéta, indításra kész helyzetben, valamint egy 12,7 mm-es gépfegyver. A készlethez tartozik további nyolc rakéta, amelyeket a rakétakomplexumon belül helyeztek el. Az ASGLA felszereléséhez tartozik egy elektronoptikai célzóberendezés, amely magába foglal egy éjjellátó berendezést, egy nappali kamerát valamint egy lézer távolságmérőt.

A légvédelmi rakétakomplexum 12 km-es távolságban képes felderíteni és több mint 7 km-es távolságban megsemmisíteni az ellenséges célt.

A mobil légvédelmi rakétakomplexum egy parancsnoki pontból, egy felderítő és tűzvezető pontból és maximum nyolc indítóállásból áll, amelyekhez tartozik egy, a Rheinmetall Defence által gyártott X-TAR3D, légtérfelügyeleti és felderítő lokátor.