Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun aggódik a falklandi feszültség miatt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. február 12. 9:21

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár február 10-én, pénteken találkozott Hector Timerman argentin külügyminiszterrel, majd arról beszélt: reméli, hogy Argentína és Nagy-Britannia el tudja kerülni a Falkland-szigetek kapcsán kirobbant vita kiéleződését. Az ENSZ-vezető a megbeszélésen arról beszélt, hogy aggasztó a két vezetés közötti, egyre erősebb ütésváltás.

Az ENSZ örömmel közvetítene a vitában, ha felkérik erre, mondta.

Cristina Fernández de Kirchner argentin elnök nemrég közölte: országa hivatalosan panaszt tesz az ENSZ-nél amiatt, hogy a britek egyik legmodernebb hadihajójuk oda vezénylésével súlyosan veszélyeztetik a térség békéjét. Azokra a brit sajtóértesülésekre reagálva, miszerint London egy nukleáris tengeralattjárót is a Falkland-szigetekhez küldene, azzal vádolta meg Londont, hogy atomfegyvereket akar a térségbe telepíteni.

A két ország 1982-ben 74 napos háborút vívott a spanyolul Malvin-szigeteknek nevezett szigetcsoportért, és a konfliktus harmincadik évfordulójának közeledtével ismét kiéleződött a terület szuverenitása feletti vita.

Argentína idén megerősítette területi igényét a Falkland-szigetekre, és felszólította a brit kormányt, hogy kezdjen tárgyalásokat a terület hovatartozásáról. David Cameron brit miniszterelnök erre azonban továbbra sem hajlandó, mondván, hogy „a falklandiak mindaddig bírják London támogatását, amíg britek akarnak maradni".

Az Argentína partjaitól 460 kilométerre keletre fekvő, hozzávetőlegesen 3000 fős lakosságú Falkland-szigetek 1833 óta állnak brit fennhatóság alatt.