Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ban Ki Mun: Elfogadhatatlan a szíriai helyzet

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2012. január 17. 16:44

Az ENSZ főtitkára szerint elfogadhatatlan szíriai helyzet, és a Biztonsági Tanácsnak komolyabban kellene fellépnie a várontás leállítására.

„A helyzet elfogadhatatlan ponthoz érkezett. Őszintén remélem, hogy a Biztonsági Tanács komolyan és koherensen fogja kezelni (a válságot). Nem hagyhatjuk, hogy a dolgok így menjenek tovább" – mondta január 16-án, hétfőn Ban Ki Mun egy Abu Dzabiban tartott sajtótájékoztatón.

Az ENSZ december eleji adatai szerint több mint ötezer polgári személy vesztette életét a tavaly márciusban kezdődött rendszerellenes mozgalom leverése közben. A szíriai kormány kétezer katonája elvesztését jelentette be. Az elnyomás az Arab Liga megfigyelőinek jelenléte ellenére is tovább folyik. Ban arra kérte a Ligát, hogy folytassa a munkát.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű ellenzéki szervezet szerint hétfőn öt embert, köztük egy nőt lőttek agyon a rendszerhű milícia fegyveresei Homszban. Aleppóban kilenc egyetemi diákot hurcoltak el a belügyi erők, mert az éjjel Allahot éltették fennhangon. A Damaszkusztól 45 kilométerre nyugatra fekvő Zabadáni várost negyedik napja katonaság zárja körül a tüntetések miatt, és harckocsikkal lövik a települést.

Összecsapásokat jelentettek máshonnan is. Baliun falut aknavetőkkel lövi a katonaság, mert több száz dezertőr gyűlt ott össze. A hadseregből való szökdösés hétfőn is folytatódott.

A szíriai parlament egyik tagja csatlakozott az ellenzékhez, és külföldre menekült. Emád Galjún Homsz városából került be a törvényhozásba. Egy hétfői interjúban elmondta, hogy az ostromlott városban katasztrofális a helyzet, nincs áram, a szemét az utcákon hever, és az éjjelenként hallható ágyúdörgés halálra rémiszti a gyerekeket. „A szíriai nép a legrosszabb korszakát éli" – jelentette ki a libanoni al-Arabíja televízióban.

Galjún szerint sok parlamenti képviselő támogatja a népmozgalmat, de még nem nyilvánosan.