Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra itthon

Szöveg: Tószegi Zoltán százados |  2012. január 17. 17:59

Mintegy hétórás repülőút után érkezett meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra január 12-én az Afganisztánból hazatért Légi Kiképző Csoport (AMT – Air Mentor Team) ötödik váltása. A tizenkét tagú csapat – négy hajózó, hat műszaki, illetve egy-egy nyilvántartó és tervező tiszthelyettes – tavaly augusztus 23-án utazott ki Kabulba, hogy folytassa az elődei által másfél éve megkezdett munkát: az afgán légierő harcihelikopter-vezetőinek képzését, melynek szerves része a műveleti bevetéseken történő repülések végrehajtása is.

Voltak olyanok, akik a saját, korábban megszerzett tapasztalataikra is építhettek, hiszen a kontingens tagjai közül többen nem először vettek részt hasonló misszióban. Közéjük tartozott a parancsnok, Rolkó Zoltán alezredes is; ő a harmadik váltás irányítása során szerzett tapasztalatait kamatoztathatta.

Elmondta, hogy az afgánok nagyon nagyra becsülik a most hazatért magyarok elkötelezettségét. A már meglévő tapasztalatok mellett ez a bizalom is segíti a magas színvonalú, eredményes együttműködést.
A korábbiakhoz képest több a műveleti repülés, és a kiképzők aktívabban vesznek részt a valós feladatok végrehajtásában. A szakmai hitelesség legfőbb bizonyítéka, hogy az afgán pilóták mellett a szövetséges katonák elismerését is sikerült kivívni.

A jól végzett munka után a dán légihíd segítségével, Koppenhága érintésével hazatérő csapat tagjait családtagok, kollégák és barátok fogadták a szolnoki betonon. Az örömteli viszontlátást követő néhány napban orvosi és pszichológiai visszaszűrés vár rájuk. Hivatalos visszafogadó ünnepségük után – némi jól megérdemelt pihenést követően – a tapasztalatok kiértékelése és hasznosítása következik.

Ez utóbbi egyébként már a hazaindulás előtt megkezdődött, hiszen az utolsó két hét fő feladata annak biztosítása volt, hogy a hatodik váltás minden segítséget megkapjon a kiképzés zökkenőmentes folytatásához. Az AMT-5 tagjai ezt is maradéktalanul végrehajtották.

 Fotó: Fodor András törzszászlós