Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Bangkok lángokban áll, mi jöhet még?

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. május 19. 14:57

Felkelés rémképét vetítette előre Thakszin Sinavatra volt thaiföldi kormányfő a brit hírügynökségnek nyilatkozva szerdán, miután a biztonsági erők hozzáláttak a tüntetők által megszállt bangkoki negyed fegyveres erővel való visszafoglalásához. „Egy elmélet szerint a katonai leszámolás általános haragot vált ki, s ezekből a megbántott emberekből gerillaharcosok lesznek” – mondta a telefoninterjúban Thakszin.

A 2006-ban korrupcióval megvádolt, majd puccsal eltávolított egykori miniszterelnök, aki azóta a börtönbüntetés elkerülése érdekében önkéntes száműzetésben él, cáfolta a hatalmon lévő Abhiszit Veddzsadzsiva egyik tanácsadójának azt a vádját, hogy őmiatta fulladtak volna kudarcba a kormány és a vörösingesek vezetői közötti tárgyalások.

A milliárdos vagyont felhalmozó, populista Thakszint dicsőítik odahaza a kormányellenes tüntetők, akik március eleje óta Abhiszit távozását és a thaiföldi parlament feloszlatását követelték, megszállva Bangkok egyik belvárosi kereskedelmi negyedét.

Zavargások és gyújtogatások kezdődtek a thaiföldi fővárosban és az ország északi tartományaiban, miután a biztonsági erők halálos áldozatokat is követelő harcokban visszafoglalták Bangkok szóban forgó negyedét a vörösinges tüntetőktől, s azok négy vezetője megadta magát. A védelmi minisztérium bejelentette, hogy estétől kijárási tilalom lép életbe.

Egy kormányszóvivő később úgy fogalmazott, hogy a hadsereg fellépése lehetővé tette kulcsfontosságú negyedek visszafoglalását a tüntetőktől, de Bangkok egésze fölött még nem teljes az ellenőrzés. Panitan Vattanajagorn elmondta, hogy mintegy húsz épületet gyújtottak fel a fővárosban.

1595902213