Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Fontosabb volt a biztonság a látványos versenynél

Szöveg: Demeter Ferenc |  2010. május 19. 14:38

Simontornyán került megrendezésre múlt héten az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred szervezésében a Magyar Honvédség lőbajnoksága. Az időjárás nagyon megnehezítette a versenyzők és a rendezők dolgát, az orkánerejű szélben szinte lehetetlen volt megteremteni azokat a feltételeket, amelyek a nyugodt versenyzéshez szükségesek.

A napok óta tartó esőzések miatt már a lőtérre jutás terén is kritikus helyzet alakult ki. A lőtérre vezető út olyan mélyen felázott, hogy a versenyzők a verseny helyszínére csak katonai terepjáró autókkal juthattak ki. A technikai értekezlet alatt az értekezletnek helyt adó sátor egyik tartó oszlopa kidőlt, és a rendezők csak nagy erőfeszítéssel tudták megakadályozni a sátor összedőlését. A csapatvezetők között vita abban alakult ki abban, hogy ilyen időjárási viszonyok közt egyáltalán meg lehet-e tartani a versenyt. Végül az időjárás előrejelzés ismeretében döntés született és a csapatvezetők megegyeztek: a párbaj kivételével belevágnak a versenybe.

A párbaj esetében nem lehetett felvállalni a versenyzést, mert a kifutások, valamint a tűzszakaszban való gyors mozgások a csúszós fű miatt balesetveszélyessé váltak. Emellett a táblákat mozgató technikánál, a várható beázások miatt problémákkal lehetett számolni. A lökésszerűen lecsapó nagy szél is gondot okozhatott azzal, hogy egyszerűen ledönti a céltáblákat, ami vitathatóvá tette volna az értékelést. A vezetők, az elhúzódó vitás helyzetek megelőzése miatt döntöttek ezért úgy, hogy ebben az évben két versenyszám alapján fognak eredményt hirdetni.

 

Az első nap a gépkarabély lövészet került végrehajtásra. A szél és az eső egyaránt megnehezítette a versenyzők és a döntnökök dolgát. Az eredmények is ennek megfelelően alakultak, és elmaradtak az előző éviektől. Az eső sok estben szinte leáztatta a céllapokat és ezért nem egy esetben ismételni is kellett, mert a szétázott papírt a szél még szét is tépte. A második napon a parancsnok és a helyettese állandó összeköttetésben volt az ezred meteorológiai szolgálatával. Szinte félóránként kérték az időjárás előrejelzést. A reggeli kimenetelkor biztató hír volt az, hogy 10 és 11 óra között várhatóan a lőtér felett felszakadozik felhőzet. Ez a prognózis be is jött és tíz óra után elállt az eső és a verseny egy kicsit hidegben ugyan, de viszonylag jó körülmények között folytatódhatott. Ezekben a napokban nem fogyott az ásványvíz úgy, mint az előző években és a helyét a meleg tea vette át, amiből a résztvevők bőven vételezhettek.

Ahogy elállt az eső és jöttek az eredményekről szóló hírek, a lőtéren a csapat helyezéseket illetően újra kezdődtek a számolgatások és az esélylatolgatások, majd tizenegy óra után megszületett az első nagyszerű eredmény. Kiss Gabriella szakaszvezető, az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző versenyzője pisztolyban új hadseregcsúcsot, 194 köregységet lőtt. A húsz lövésből csak hat volt kilences a többi tízes. Mindenkit megvert ezzel az eredménnyel, még a férfiakat is.

 

A versenyzők között feltűnt két „idegen egyenruhás" is, akik a Pápa Bázisrepülőtér csapatával érkeztek. Különösen érdekes „stílusban" lőtték a pisztoly lőgyakorlatot, ráadásul a harminc másodperc helyett nyolc másodperc alatt adták le az öt értékelt lövést. A versenybíróság elismeréssel szólt erről a teljesítményről, de ezen a versenyen nem a gyorstüzelés számított.

A norvégok vezetője, Köteles Gábor alezredes a Norvég Támogató Központban dolgozik és az itteni C-17-hez kapcsolódó projekt vezetője. Tizenkilencen érkeztek az országba, ő segíti a többieket a munkába történő beilleszkedésben, valamint a magánéleti problémáik megoldásában. A Magyarországra jött katonáknak és családtagjaiknak lakás- és autóbérlést, az egyéb átjelentkezéseket és a napi élethez szükséges eligazodásukat segíti. Köteles alezredes Norvégiában, egy Oslo melletti kisváros logisztikai főnökségén dolgozik, és a külföldön szolgálatot teljesítő norvég katonák kiszolgálásával foglalkozik. Magyarul a szüleitől tanult meg, akik 1956-ban mentek ki Norvégiába. Alakulatától jöttek volna többen is de a többiek néhány napos feladatot kaptak Afganisztánban. A két norvég katona az eredményhirdetésen az összhaderőnemi parancsnok különdíját kapta meg.

 

Az érmeket és okleveleket Domján László dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök helyettese adta át. A tábornok a lőbajnokságot záró beszédében hangsúlyozta: nagyon jó ennyi katonát látni ezen a versenyen. Ez a versenyszám jól mutatja a katonák képzettségének, felkészültségének a szintjét. Nagyon fontos a kiképzésen belül a lő tudás fejlesztése, mert az a missziókban az életet jelentheti. „Nem volt könnyű ezen a bajnokságon rendezőnek és a versenyzőnek lenni, de az mindenképpen siker, hogy született egy nagyszerű lőeredmény, egy új hadseregcsúcs és az, hogy a rossz időjárási feltételek ellenére a lövészet balesetmentesen fejeződött be." Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a párbajlövészetet el kellett halasztani, de ebben a rossz időben a katonák biztonsága fontosabb volt, mint a látványos versenyzés.

Eredmények:

Gépkarabély junior: Bozzay Balázs örm. MH 12 Lérak Ezred 171 körrel.

Gépkarabély senior: Kisnémet László őrgy. MH 86 Szolnok HB 163 körrel.

Gépkarabély nők: Bótáné Bárdos Erika törm. MH 43. NJ Híradó és Vezetés Támogató Ezred 164 körrel.

Gépkarabély csapatverseny:

I. helyezett 35 év alattiaknál: MH 12. Lérak Ezred csapata 466 körrel.

I. helyezett 35 év felettieknél: MK Katonai Felderítő Hivatal csapata 434 körrel.

I. helyezett a nőknél: MH Támogató Dandár csapata 465 körrel.

Pisztoly junior: Farkas Roland szkv. MH 59. SZD Repülőbázis 188 körrel.

Pisztoly senior: Zahorák Tibor zls. MH 54. Veszprém Léte Ezred 186 körrel.

Pisztoly nők: Kiss Gabriella szkv. MH 54. Veszprém Léte. Ezred 194 körrel.

 

Pisztoly csapatverseny:

I. helyezett 35 év alattiaknál: MH 54. Veszprém Léte Ezred csapata 528 körrel.

I. helyezett 35 év felettieknél: MH Támogató Dandár csapata 533 körrel.

I. helyezett a nőknél: MH 54. Veszprém Léte. Ezred csapata 549 körrel.

Összetettben: I. helyezett az MH Támogató Dandár csapata 435 ponttal.

II. helyezett az MH 54. Veszprém Légtérellenőrző Ezred csapata 323 ponttal.

III. Helyezett az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred csapata 285 ponttal.