Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Barak: helyes döntés volt!

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 10. 20:01

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter szerint helyesen döntött a kormány, amikor kommandósokat küldött a Gázai övezet körüli tengeri zárlatot áttörni készülő segélyhajók ellen.

A védelmi miniszter azt mondta kedden, hogy a segélyflottilla útja “előre eltervezett provokáció" volt. Védelmébe vette a palesztin enklávéval szemben érvényben levő korlátozásokat is, szerinte ezek nélkül a terület “hatalmas fegyverarzenállá" válna. Barak egy ötfős izraeli vizsgálóbizottság előtt tanúskodott a május 31-i incidens ügyében, amelyben kilenc palesztinbarát török aktivista vesztette életét.
Az eset nagy nemzetközi felháborodást váltott ki, s a Gázai övezet izraeli blokádjának enyhítéséhez vezetett. Az ügyben az ENSZ is vizsgálatot indított.

Izraelnek el kell ismernie felelősségét a Gázai övezetbe tartó segélyhajók elleni támadás ügyében – mondta kedden Ahmet Davutoglu török külügyminiszter Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő előző napi bírálatait elutasítva. “A helyzet teljesen világos: Izrael civileket gyilkolt meg a nemzetközi vizeken, tehát vállalnia kell a felelősséget" – idézte Davutoglut az Anadolu török hírügynökség.

A török diplomácia vezetője azokra a vádakra válaszolt, amelyeket Netanjahu fogalmazott meg hétfőn egy – a flottilla ügyét vizsgáló – ötfős izraeli vizsgálóbizottság előtt.

CímkékENSZvizsga