Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Megkezdődött Obama elnökségének első guantánamói pere

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2010. augusztus 10. 19:57

A guantánamói amerikai támaszponton kedden megkezdődött az Afganisztánban elfogott, kanadai állampolgárságú Omar Khadr pere. Ez az első ilyen eljárás Barack Obama elnöksége alatt. Khadr-t, aki a legfiatalabb fogoly Guntánamón, nyolc éve, 15 esztendősen fogták el.

Az ENSZ illetékes tisztségviselője kedden úgy fogalmazott, hogy a vádlottnak a felnőtt korúvá válása előtt elkövetett cselekedeteiért történő felelősségre vonása veszélyes precedenst jelent a gyermekkatonák megítélése szempontjából. A vádlott 2002. július 27-én esett fogságba, egy kelet-afganisztáni al-Kaida támaszpont fegyveres felszámolásakor. A vád szerint Khadr kézigránáttal megölt egy amerikai katonát.

A 176 guantánamói fogvatartott legifjabbikát emellett kémkedés, összeesküvés és robbanószerkezet előállítása miatt kívánják felelősségre vonni. Elítélése esetén a fiatalemberre letöltendő életfogytiglani szabadságvesztést szabhatnak ki.

Khadr tagadja a gránátos emberölést, ügyvédjei pedig azt állítják, hogy korábbi vallomását erőszakkal és félrevezetéssel csalták ki belőle. A védelem erőfeszítései ellenére az illetékes hadbíró úgy döntött, hogy korábban tett kijelentései felhasználhatók a vádlott ellen.

A vád szerint Khadr tudatos al-Kaida harcos, a védelem pedig azt igyekszik bebizonyítani, hogy a fiút annak idején az Oszama bin Ladennel szoros kapcsolatban álló családja kényszerítette harcolni. A vádlott apját, a kanadai állampolgárságot felvett, egyiptomi születésű Ahmed Szaid Khadrt a terroristák bankárának tartották.

Radhika Coomaraswamy, az ENSZ fegyveres konfliktusokban érintett gyermekekért felelős különmegbízottja kedden kiadott közleményében “veszélyes nemzetközi precedensnek" nevezte a pert. Korábban hasonlóképpen foglalt állást Anthony Lake, az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF vezérigazgatója is.