Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kétcsillagos vendég Pol-e-Khumriban

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. augusztus 10. 19:51

Ha lenne kilincse az MH Tartományi Újjáépítési Csoport Pol-e-Khumriban található táborának, azt bizonyára kézről kézre adnák egymásnak a magas rangú látogatók. A héten lefolytatott politikai és katonai egyeztetések sorába illik Sir Phil Jones vezérőrnagy a Nemzetközi Biztonsági Közreműködő Erők Reintegrációs Központ igazgatójának Camp Pannoniai látogatása is.

A helikopterrel érkező Jones tábornokot Dr. Boldizsár Gábor ezredes, az MH PRT parancsnoka fogadta, majd kísérte el Monshi Majid-hoz, Baghlan tartomány kormányzójához. A kormányzóval folytatott tárgyalásokat követően az Afganisztánban működő nem kormányzati szervek – az úgynevezett NGO-k – képviselőinek részvételével a magyar táborban került sor az egyeztető megbeszélésekre. A megbeszélések tárgya az a reintegrációs terv volt, amelynek célja a korábban az afgán kormányzattal szemben álló – mára átállt – fegyveres csoportok visszaillesztése az afgán társadalomba és rendfenntartó szervekhez.

Ezt a folyamatot biztosító jogszabályi háttér kidolgozása már az utolsó fázisába érkezett. Jelenleg nyolc tartományban folyik reintegrációs program, melyek sorában a baghlani nem csupán az egyik, hanem mondhatni az úttörő. Az első célegyenesbe érkezett program célja igazolni, hogy az afgán kormányzat nemcsak, hogy képes gondoskodni a márciusban átállt fegyveres – például HiG-es – csoport tagjairól, de ebben a rendkívül érzékeny folyamatban szerzett tapasztalatait át tudja adni a többi tartománynak is.

A következő harminc nap döntő jelentőséggel bír a reintegrációban. Az afgán kormányzat döntése nyomán indított program – amely a nemzetközi közösség teljes támogatását élvezi – sikeres befejezésével kiváló lehetőségek nyerhetnek teret a térség stabilizációs törekvéseinek elősegítésére. A magyar PRT fontos feladatokat látott el és fog ellátni a jövőben is a program sikerének érdekében.

Jones vezérőrnagy – aki korábban az ENSZ főtitkár helyi megbízottjának katonai tanácsadójaként rendkívül sok tapasztalatra tett szert az afganisztáni műveleti területen – a reintegrációért felelős központ vezetőjeként megfogalmazta ajánlásait és javaslatait a magyar táborban tett látogatása alkalmával.

1595905834
 

1595905834