Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Maratoni futás Mazar-e Sharifben

Szöveg: Juhász Oszvald százados, Rátkai István százados |  2010. augusztus 10. 19:44

„Az élet nagyon rövid, de futva oly hosszúnak tűnik!” A futók körében eme ismert mottó szellemében vett részt az MH Nemzeti Támogató Elem Afganisztán (MH NTE) és a Nemzeti Logisztika Elem (NLE) két tisztje a közelmúltban, a Mazar-e Sharifban lévő ISAF Északi Régióparancsnokság (RC N) hadműveleti főnöksége által szervezett futórendezvényen.

Az MH NTE állományába tartozó Rátkai István százados életében először teljesítette a mind az amatőrök, mind a profik körében kihívásnak számító félmaratoni távot. A 21,1 kilométer teljesítéséhez 1 óra 50 percre volt szüksége a katonai sportokat kedvelő tisztnek.

Az MH NLE állományába tartozó Juhász Oszvald százados korábban már többször teljesítette mind a félmaratoni, mind a maratoni távokat. A százados február vége óta szolgál Mazar-e Sharif-i táborban, s az itteni felkészülése során teljesített közel 750 kilométernyi futásnak köszönhetően nyugodtan vághatott neki a számára egyénileg kitűzött távnak: a futás előtti napon ünnepelte 33. születésnapját, így úgy gondolta, hogy a 33 kilométer lefutásával – melynek végén a stopper 3 óra 10 percet mutatott – méltó módon teheti emlékezetessé a jeles napot.

Nagy kihívást jelentett, hogy a távokat egy zárt tornaterem futógépein kellett leküzdeni, azonban a résztvevők nagy örömmel fogadták, amikor a kontingens állományába tartozó magyar katonák frissítőkkel és buzdító szavakkal biztatták őket.
A tisztek teljesítménye megfelelően szemléltette, hogy a Magyar Honvédség katonái életében a szolgálati feladatok ellátása mellett a fizikai állóképesség növelése is fontos szerepet kap.

1595905833
 

Fotó: Csanádi Zsolt torzsőrmester