Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nahrin gyermekeiért

Szöveg: Turzai Zsolt |  2010. augusztus 11. 5:33

A WHO egészségügyi világszervezet gyermekhalandósági listáján Afganisztán sajnos igen előkelő helyen szerepel. Míg a születések száma meglehetősen magas, addig a gyermek és csecsemőhalandóság eléri a riasztó 16 százalékos értéket.

Afganisztánban a gyermekek egyharmada nem éri meg az ötéves kort. Egy európai
értékrenddel született embert rémülettel tölthetnek el ezek a számok.
Közép-Ázsiában azonban sajnos az élet velejárói.A kritikus helyzet mögött egyszerű és szó szerint orvosolható jelenségek állnak, úgy, mint higiéniás viszonyok vagy tájékozatlanság.

Éppen ennek okán számít az egészségügyi helyzet javítása Afganisztán újjáépítésében alappillérnek. Kórházak, klinikák építése, felújítása, majd azok orvosi eszközökkel való felszerelése úgy kell, mint egy falat kenyér az afgán embereknek.

Ezért is bírt nagy fontossággal Baghlan tartomány Nahrin járásának életében augusztus 6. Nahrin város ezen a napon vehette át a magyar finanszírozású új szülőszobáit.

Miro Pavic százados a Magyar Honvédség Tartományi Újjáépítési Csoport (PRT) összekötő csoportjának (LT 3) parancsnoka – a helyi kormányzó és a kórház dolgozóinak jelenlétében – a városi és járási kórház igazgatójának adta át a magyar PRT által megterveztetett és kiviteleztetett új egészségügyi létesítményt.

Mivel a társadalom, az emberek egészségügyi mutatói döntően meghatározzák a térség fejlődésének lehetőségeit, az ilyen és ehhez hasonló intézménybővítések nélkül Afganisztánban a gazdasági kitörési pontok elérése elképzelhetetlen.

Ezzel összhangban fektet a magyar PRT nagy hangsúlyt az egészségügyi ellátás színvonalának emelésére Baghlan tartományban. Egy-egy beruházással, kisebb-nagyobb donációkkal, de sokszor egyszerűen csak mindennapos egészségügyi felszerelésekkel segíti a jobb sorsra érdemes afgán embereket.

1595905835
 

1595905835